Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mobilen skickar unga till fogden

- 24/03/2010, 08:25 -

Jessica Gow / SCANPIX

Glömt att betala mobilräkningen? Du är inte ensam. Mobilen är ungas snabbaste väg till betalningsanmärkningar.

Obetalda mobilräkningar och påföljande betalningsanmärkning hos kronofogden har blivit vägen in i vuxenlivet för allt fler ungdomar.

– Om vi kallade sms-lånen för en motorväg in i skuldfällan så är detta en åttafilig autobahn, säger Jan Åkerlund, pressombud hos kronofogden till Dagens Nyheter.

Obetalda mobilräkningar är numera den vanligaste orsaken till att ungdomar hamnar i skuld. I fjol handlade var femte ny ansökan om betalningsförelägganden för ungdomar mellan 18 och 25 år om mobilräkningar som blivit liggande för länge.

"Felaktig start i vuxenlivet"

Motsvarigheten för sms-lån står bara för en tiondel av alla nya ärenden som rör unga. Men det gör att sammanlagt en tredjedel av alla betalningsförelägganden mot unga börjar med mobilen.

– Man skaffar en telefon knuten till ett abonemang. När det blir svårt att betala räkningarna går man vidare till nästa operatör, skaffar en ny telefon och ett nytt abonnemang. Sedan flyttar man över sitt gamla telefonnummer dit och fortsätter att ringa, förklarar Jan Åkerlund för DN.

Under 2009 hade sammanlagt 41?197 ungdomar mellan 18 och 25 år en mobilskuld hos kronofogden. En ökning med åtta procent i jämförelse med 2008.

– Det handlar om en grupp människor som får en väldigt felaktig start i vuxenlivet, säger Åkerlund.