Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flera personer genom isen

- 02/01/2009, 16:24 -

Svenskarna brakar igenom isen efter nyårsfirandet.

Flera olyckor där folk gått genom isen har rapporterats i dag. Tre personer gick genom isen på två olika platser mellan Norra Björnö och Östra Holmen utanför Västerås.

– Sjöräddningssällskapet gick ut med två svävare för att ta i land kvinnan, men kom tillbaka med tre personer. De hade gått igenom isen på ett annat ställe, men hade tagit sig upp själva och gått över isen till den här platsen, säger Sten-Erik Pettersson vid Sjöräddningscentralen till TT.

Senare på eftermiddagen gick ytterligare två personer genom isen utanför Västerås, ungefär i samma område som vid de tidigare olyckorna.

– En tog sig upp själv, den andre var kvar i vaken när svävarna kom fram, säger Sten-Eric Petersson.

Räddningstjänsten drog upp personen och gjorde hjärt- och lungräddning på plats.

– Båda kördes sedan med ambulans från fastlandet. En av dem var medvetslös under transporten in, säger Petersson

Även vid Stora Hammar på Torhamnslandet öster om Karlskrona gick en person genom isen. Räddningstjänsten fick larmet vid 13-tiden. Enligt uppgift inträffade olyckan när en hund som hamnat i vattnet skulle räddas. Hundägaren var nedkyld men vid medvetande och fördes till lasarett. Det är oklart om hunden klarar sig, den är förd till veterinär.

På Ekoln söder om Uppsala gick två skridskoåkare i 70-årsåldern genom isen vid lunchtid, skriver Upsala Nya Tidning på nätet. Båda tog sig upp ur vattnet innan räddningstjänsten hunnit fram.

Vid Roparudden i Upplands-Väsby norr om Stockholm gick två personer genom isen, rapporterar Radio Stockholm.

De två undsattes av kamrater i närheten som även såg till att de kunde värma sig i en närbelägen bastu.

Skrivet av: