Nu ska hästarna får röra sig fritt.
Nu ska hästarna får röra sig fritt. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Ny lag ger hästen mer frihet

Många hästar står för mycket i stallet och får sämre muskulatur. Nu ska alla hästar, enligt en ny lag, få möjligheten att röra sig fritt i naturliga gångarter.


– Tyvärr så finns det behovet. Det finns hästar som inte får röra sig fritt i dag. De står i box eller spilta på dagen och sen kanske de rids eller longeras men de får inte röra sig utan ryttare, säger Torsten Jakobsson, länsveterinär, till Sveriges Radio Östergötland.

Den nya lagen ger hästen rätt att utan utustning eller ryttare röra sig fritt på daglig basis.

Hästar ska inte stå i spilta mer än 16 timmar per dygn.

Lagen reglerar också att hästen ska få vara i närheten av andra hästar - eller undantagsvis i vart fall ha kontakt med andra sociala djurslag.

– Det är väldigt viktigt för att en häst skall må bra och utvecklas på ett bra sätt att den får utbyta kontakter med artfränder, med andra hästar, det är en väldigt viktig miljöberikning, säger Torsten Jakobsson till SR.

/
/
Lag
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.