- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Svenska katolska kyrkan mörkade övergrepp - ber om ursäkt

"Som biskop tar jag på mig hela ansvaret för detta."


I 20 år har svenska katolska kyrkan känt till en prästs sexuella övergrepp mot en ung flicka och hennes syster. Men först tredje gången övergreppen anmäldes offentliggjordes anklagelserna. Det avslöjar Dagens Nyheter.

Övergreppen skedde i slutet på 50-talet och början på 60-talet och anmäldes redan 1990.

– Det var första gången som jag berättade för någon inom kyrkan om vad den här prästen utsatt mig och min syster för. Och jag berättade också att prästen hade ett förhållande med min mor. Bis­kopen var ointresserad och avvisande. Han blev irriterad och jag blev arg. Det svar jag fick var i princip att ”vi gör en egen utredning inom kyrkan, och den tänker vi inte prata om”, säger kvinnan som utsatts för övergreppen till DN.

2003 tog hon återigen upp övergreppen, denna gång med nuvarande biskopen Anders Arborelius. Han visade förståelse och bekräftelse men gjorde ingenting. Först i förra veckan, när kvinnan kontaktade honom på nytt, agerade han.

Och nu ber Arborelius om ursäkt för att han inte gjort något förr än nu.

"Som biskop tar jag på mig hela ansvaret för detta och är beredd att ta konsekvenserna av detta, när man nu skall göra en grundlig undersökning av hela denna tragiska historia", skriver han i ett uttalande.

Förövaren har inte längre anställning i svenska katolska kyrkan och bor inte heller kvar i Sverige.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!