Kommunalrådet i Kalix, Robert Forsberg (s), vill inte fira kronprinsessans bröllop.
Kommunalrådet i Kalix, Robert Forsberg (s), vill inte fira kronprinsessans bröllop. - Foto: Misha Japaridze/AP/SCANPIX

Storbråk i Kalix – vägrar fira kronprinsessan

Ett politiskt bråk har brutit ut i Kalix efter det att kommunen röstat ner uppvaktning vid kronprinsessan Viktorias bröllop.


KALIX. Förmodligen får väldigt få politiker en inbjudan till kronprinsessan Viktorias bröllop i sommar. Det står klart efter det att kommunens officiella hållning är att det inte är något att fira.

Med resultatet 11-4 i fullmäktige har Kalix kommun beslutat att inte uppvakta prinsessbröllopet. Men beslutet får kritik, Carl Otto Gählman (ober) anklagar ledande socialdemokrater för att sakna social kompetens.

– Nu har vi monarki i Sverige och vi kan gott uppvakta med ett kilo löjrom eller något annat symboliskt. Det handlar om social kompetens, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Även lokala centerpartister var inne på samma linje.

– Inte behöver vi utmärka oss på det här sättet. Vi kan visst uppvakta, som en gest, säger Inga-Lis Samuelsson (c) till NSD.

Men kommunalrådet Robert Forsberg (s) säger att tillräckligt med skattemedel går till kungahuset och att om det skulle bli aktuell med löjrom i någon middag "så står vi oss rätt slätt med ett kilo", skriver NSD.

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Ungerske talmannen signerade Natoansökan

Norge: Helikoptervraket bärgat ur havet

Den havererade helikoptern utanför Bergen i Norge har bärgats ur havet, meddelar norska haverikommissionen. Vraket kommer nu att fraktas med fartyg till en norsk marinbas i Bergen.

Lyxiga prispotten: Så mycket pengar får vinnarna i Vasaloppet 2024

1 timme sedan
Vasaloppet 2024 äger rum den 3 mars och för de som lyckas ta sig upp på topp 15-placeringarna i tävlingen väntar lite skönt klirr i kassan – inte minst för de snabbaste åkarna förstås.

Personal hjälpte pojke att fly från HVB-hem

1 timme sedan
En pojke under 18 år fick hjälp att fly utomlands av personalen på det HVB-hem i Uppsala län där han bodde, rapporterar UNT. Företaget som driver hemmet har nu gjort en utredning och skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Nya kravet: Max tre år för att lära sig svenska

1 timme sedan
Invandrare ska få tre år på sig för att klara kurserna i Svenska för invandrare (SFI) – sedan ska rätten till SFI dras in. Det har Tidöpartierna kommit överens om, uppger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) för Svenska Dagbladet.

Fenomen boostar orkaner – kan bli extrem säsong

1 timme sedan
Märkligt sommarvarmt havsvatten i Nordatlanten redan i februari. Med draghjälp av väderfenomenet La Niña kan det göra orkansäsongen extrem. Det är väldigt konstigt det som händer nu, säger oceanograf Ola Kalén.