1 av 2
- Foto: Privat
2 av 2
- Foto: Privat

Facebookrektorn som fick sparken: "Som i en teveserie"

Anders Karlsson, rektor för Norrlands entreprenörsgymnasium, blev uppsagd efter att hans medlemskap i diverse facebookgrupper som anspelade på sex avslöjats. Nu stämmer han sin tidigare arbetsgivare.


Du fick sparken som rektor för Norrlands entreprenörsgymnasium efter att Nyheter24 avslöjat att du var med i diverse grupper med koppling till sex på Facebook. Var det enda skälet eller fanns det andra skäl bakom din uppsägning?

– De säger att motivet är att jag passerat en moralisk och etisk gräns och att jag har brustit i omdöme. För mig är det helt kopplat till det som skrevs i media. Det finns inget som helst stöd i nån arbetslagstiftning i det här. Utan de har brutit mot hur många Las-regler som helst.

Du menar att det sätt som du framställdes på ger en felaktig bild. Vilken bild tror du att dina vänner som följde dig på Facebook och i verkliga livet hade av dig?

– Ja, som en kompetent och ganska skojig person.

Funderade du någon gång över hur dina elever kunde tolka att du var med i de här grupperna?

– Jag var med i 500 grupper. Det är nån som har plockat ut en procent. Nåt som jag gjorde skämtsamt. Det är ingen av mina elever som har sagt nåt om det här och faktum är att jag har inte träffat en person som har sagt nåt nedlåtande till mig. På sin höjd har någon frågat: "Var det inte lite halvkorkat att lägga upp till det där?" Jag är ju inte bara rektor utan medmänniska och privatperson. Jag tycker nog inte att jag ska behöva tänka på att jag är rektor när jag är på Facebook. Jag tyckte bara på en ja- eller nej-knapp när jag fick inbjudningar till olika grupper. Det var på skoj.

Hur tycker du att skolans styrelse skött det här?

– På sämsta tänkbara sätt. Man kan säga så här, va, att de säger till mig att jag har brustit i omdöme och passerat en moralisk gräns. Men det är ju de som har brustit i omdöme, på helt andra och betydligt värre nivåer. De fejkade ett pressmeddelande där de citerade mig innan jag visste att jag fått kicken. "De senaste dagarnas turbulens kring min person gör att mitt arbete som rektor vid Norrlands Entreprenörsgymnasium inte längre är möjligt. För elevernas och skolans bästa väljer jag att gå med omedelbar verkan", skrev de. Då visste jag alltså inte ens om att jag fått kicken.

– Har man inte passerat en moralisk gräns då? Det är bara ett påhitt. Som man var med i nån teveserie eller nåt. Det är ju inte så det funkar i Sverige. Helt värdelöst har de betett sig.

Varför tror du att de agerade så snabbt? Nästan som på impuls?

– Jag kan inte säga om det fanns något annat i bakgrunden. Att skydda varumärket var viktigare sa de till mig, då kunde de inte ta personliga hänsyn. Det är hur som helst någon som planterat den här nyheten. Hos er och på andra ställen.

Någon som vill dig illa?

– Naturligtvis är det så. Det borde ni veta som fick ett tips.

Nu har du stämt din tidigare arbetsgivare på till att börja med 148 000 kronor. Du är säker på att vinna?

– 100 procent säker. Det de har gjort, det finns inget som helst stöd för det någonstans. De sa upp mig retroaktivt. Jag fick ett mejl daterat några dagar efter min uppsägningsdag. De stängde av min mejl på jobbet och meddelade mig en vecka senare. Den enda gången man får göra det är när det är vid misstanke om brott som kan ge upp till två års fängelse. Det är en hel lista på lagliga överträdelser och moraliska överträdelser.

Har du ändrat ditt beteende på nätet sen allt det här hände?

– Nä.

Vad gör du nu? Hur ser din framtid ut?

– Jag håller på att bilda aktiebolag och jag ska jobba med fortbildning för skolledare, rektorer och lärare kring entreprenörskap i skolan. Men först ska jag åka på semester vid solen. Kring Medelhavet någonstans.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!