Inte bara bra i teorin.
Inte bara bra i teorin. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Så ska unga fås att dra på kondom

Svenska ungdomar är "i princip" positiva till kondomer. Men vill helst slippa använda dem själva.


En av tre unga svarar i en undersökning att de sällan eller aldrig ser till att använda kondom.

Var fjärde man i åldern 20-24 år riskerar hellre att dra på sig en sexuellt överförbar sjukdom än att avstå från sex om det inte finns någon kondom tillgänglig.

Därför inleder nu Nationella hivrådet en informationskampanj för att halvera spridningen av hiv i Sverige till 2016.

– Mot bakgrund av att nära 40 000 personer förra året smittades av klamydia och nära 500 av hiv, måste fler nu förstå vikten av att använda kondom vid nya och tillfälliga sexuella kontakter, skriver folkhälsominister Maria Larsson (kd) och Nationella hivrådets ordförande Christer G Wennerholm (m) på DN Debatt.

Där presenterar de också de siffror som framgår av  en undersökning om ungas sexualvanor som Socialstyrelsen och hivrådet genomfört bland 4 714 unga i åldern 15-24 år.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.