Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kriminellas masskulder till brottsoffer

Nyheter | 13/01/2009 11:49

Kriminella är skyldiga miljontals kronor till brottsoffer runtom i Sverige. I listan på betalningsskyldiga finns Lasermannen och gärningsmännen bakom diskoteksbranden på Hisingen.

Över 16 000 kriminella har skulder till brottsoffer som de inte har betalat. I stället får skattebetalarna ta smällen då Brottsoffermyndigheten tvingas gå in och ersätta offren.

– Vi ska hjälpa de brottsoffer som inte får ersättning via gärningsmännen, säger Sten-Håkan Sidebo, vid Brottsoffermyndigheten, till Nyheter24.

Bland de kriminella finns John Ausonius (Lasermannen), Tommy Zethraeus skyldig till Stureplansmorden och gärningsmännen bakom diskoteksbranden på Hisingen. I vissa av fallen handlar det om miljonbelopp. Den vanligaste anledningen till att skulderna är oreglerade är att gärningsmännen inte har pengar.

Men Brottsoffermyndigheten ser långsiktigt på gärningsmännens återbetalning av brottsskadeersättning. När man suttit av sitt straff och skaffat ett jobb kan det bli möjligt att börja betala sina skulder.

– Det som är ett värdelöst ärende dag ett kan bli värdefullt dag två. Alla har chansen att lägga upp en amorteringsplan, säger Sidebo.

Men det scenariot gäller knappast för de tungt kriminella som sitter inne på livstid och som har grova brott och stora skulder på sitt samvete.

Dessa toppar skuldlistan:

1. John Ausonius (Lasermannen): 1, 902 miljoner kronor.

2–5. Gärningsmännen bakom diskoteksbranden på Hisingen: mellan 1, 872 och 1, 897 miljoner kronor.

6. Tommy Zethraeus (Stureplansmorden samt andra brott): 1, 574 miljoner kronor.

7. Ali Fawzi Batum: 1, 128 miljoner kronor.

8. Peter Jakobsson: 1, 003 miljoner kronor.

9. Mohamed Bachir: 994 000 kronor.

10. Walid Mehraban: 948 000 kronor.

26. Jackie Arklöf: 631 222 kronor.

Skrivet av: