Brukar du berätta vilka nya prylar du köpt på Fejjan? Akta dig för inbrottstjuven.
Brukar du berätta vilka nya prylar du köpt på Fejjan? Akta dig för inbrottstjuven.

Unga hälsar tjuven välkommen på Facebook

Unga människor är överrepresenterade bland dem som glada i hågen skryter om sina semesterplaner på Facebook. Och ställer dörren på glänt för inbrottstjuven.


INTERNET. Många annonserar glatt sina planer för sommarsemestern och lägger ut skrytsamma bilder på den senaste platteven eller tevespelskonsolen.

Utan att tänka på att uppgifterna kan vara tillgängliga för exempelvis inbrottstjuvar.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har undersökt problemets omfattning och funnit att unga människor är överrepresenterade vad gäller att annonsera både sina semesterplaner och nya inköp i sociala medier.

På flera sociala nätverkssajter, som exempelvis Facebook, kan man lägga till sina kontaktuppgifter. Om man gjort det och sedan uppdaterar sin status med datum för resan ner till semestern vid Medelhavet gör man det enkelt för en inbrottstjuv att operera ostört.

– En ökande öppenhet på nätet ger inbrottstjuvar en guldgruva att ösa ur. Vi uppmanar alla att vara försiktiga med vilka upplysningar de offentliggör på nätet, säger Håkan Franzén, produktspecialist inom hus- och hemförsäkring på Trygg-Hansa.

Över hälften - 59 procent - av 18-22 åringarna har enligt undersökningen skrivit offentligt om sina semesterplaner på till exempel Facebook, Twitter eller sin blogg.

62 procent av 18-22 åringarna har även tillkännagivit nya inköp i samma forum.

I åldern 23-35 år anger 46 procent att de offentliggjort semesterplaner och 42 procent nya inköp.

I åldern 50-64 är motsvarande siffror tio respektive elva procent.

– Unga använder sociala medier mer frekvent än äldre. Det innebär också att vi kan räkna med att det här är ett problem som kommer att öka med tiden när nya generationer växer upp, säger Håkan Franzén.


I undersökningen, som genomfördes under april 2010, ingår 1065 personer.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.