Stockholm

Miljoner SVT-tittare kan få svartruta

Eurovisionsschlagern kan ryka från rutan.
1 av 3
Eurovisionsschlagern kan ryka från rutan. Foto: Maja Suslin/Scanpix
Liksom det kungliga bröllopet.
2 av 3
Liksom det kungliga bröllopet. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Teven kan slockna för miljoner SVT-tittare om inte kabelbolagen och upphovsrättsorganisationen Copy Swede kommer överens.
3 av 3
Teven kan slockna för miljoner SVT-tittare om inte kabelbolagen och upphovsrättsorganisationen Copy Swede kommer överens.

Bespetsat dig på kungabröllop och Eurovision? Nu är både kärleksfesten och schlagefestivalen hotade. Tre miljoner hushåll riskerar att bli av med SVT:s kanaler om ett par veckor.


Läs mer

Kabelbolagen - ComHem, Telia, Tele2 och Canal Digital -  och upphovsrättsorganisationen Copyswede kommer inte överens om ersättningen, skriver Dagens Nyheter.

Så den som ställt in sig på att glo på Eurovision Song Contest-schlager och kungligt bröllop kan tvingas tänka om.

Tre miljoner hushåll - alla som är anslutna till kabelteve - kan drabbas. Trots att de har betalat tevelicensen.

När SVT sänder via marksändning eller satellit är det företagets egen sändning. Men när det går via kabelnätet är det en vidaresändning.

– Upphovsrättslagen är formad så, det blir ett nytt förfogande. Sändningen kommer inte direkt från oss då, säger Jan-Olof Gurinder, distributionschef på SVT till DN.

Man kan säga att upphovsrättskostnaden trillar mellan stolarna.

– Jag är övertygad om att det här kommer att lösas. Det är ingen som har någonting att vinna på att halva Sveriges befolkning inte får tillgång till våra kanaler, säger SVT:s Jan Olof Gurinder till DN.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.