- Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

S-politiker häktad för planerad kidnappning av diplomatdotter

Den 53-årige socialdemokratiska politiker som misstänks för förberedelse till människorov har häktats.


STOCKHOLM. 53-åringen från Syrien misstänks ha planerat att tillsammans med pappan kidnappa dottern till en diplomat från s-politikerns hemland.

På torsdagseftermiddagen häktades han av Attunda tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov i april och maj 2010 i Täby.

Den högt uppsatte diplomaten på Syriens ambassad ska tillsammans med s-politikern ha planerat att kidnappa dottern och föra henne ur landet.

Motivet ska ha varit så kallat hedersrelaterat - dottern hade mot pappans vilja blivit tillsammans med en ung man.

Det finns inspelade telefonsamtal på arabiska mellan diplomaten och s-politikern som, enligt förundersökningen, pekar mot att 53-åringen varit diplomaten behjälplig.

Kommunpolitikern förnekar dock alla misstankar, uppger hans advokat, Clea Sangborn.

– Han säger att hans uppdrag varit att medla i den här familjen. Hans enda syfte har varit att det ska bli bra mellan fadern och dottern, säger hon till SVT.

Diplomaten är sedan några dagar tillbaka utvisad ur landet och, som det heter på diplomatspråk, förklarad som icke önskvärd person.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.