Lördag 16 Okt
Stockholm

Hårdare krav på bilar kan mildras

EU:s nya tuffare krav på bilars koldioxidutsläpp är på väg att vattnas ur. Bilindustrin kan glädja sig åt att bötesbeloppen ser ut att bli lägre och startsträckan för de nya reglerna längre. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela

EU:s nya tuffare krav på bilars koldioxidutsläpp är på väg att vattnas ur.

Bilindustrin kan glädja sig åt att bötesbeloppen ser ut att bli lägre och startsträckan för de nya reglerna längre.

– Bötesbeloppen är satta så lågt att biltillverkarna kan köpa sig fria, säger EU-parlamentarikern Jens Holm (v).

Han förhandlar för vänstergruppens räkning i parlamentets miljöutskott, som har huvudansvar för frågan, och är mycket besviken på de kompromisser som de socialistiska och konservativa förhandlat fram inför torsdagens omröstning.

EU-kommissionen har föreslagit att koldioxidutsläppen per kilometer ska ha minskat till 130 gram 2012, i genomsnitt för en tillverkare. I dag ligger EU:s genomsnitt på 158 gram. De biltillverkare som inte klarar detta ska få betala böter, som stiger för varje år. 2015 är de uppe i 95 euro för varje överskridet gram per kilometer, enligt förslaget.

Den kompromiss som nu förhandlats fram håller fast vid utsläppsminskningen men sänker bötesbeloppen till 50 euro per överskridet gram 2015. Dessutom ändras beräkningssättet till bilindustrins fördel. Kompromissen innebär också en infasning, så att inte hela bilparken omfattas förrän 2015.

– Kombinationen av en infasning och låga bötesbelopp är inte bra, säger Åsa Westlund (s).

Hon är osäker på om hela socialistgruppen i slutändan kommer att ställa sig bakom kompromissförslaget och vet inte heller hur hon själv ska rösta.

Både Westlund och Holm är dock nöjda med att utskottet tillför ett långsiktigt krav på att utsläppen ska ha minskat till 95 gram 2020.

Redan för ett par veckor sedan röstade parlamentets industriutskott igenom stora förändringar i kommissionens förslag, vilket är en orsak till att även miljöutskottet nu drar ner på ambitionerna.

Innan frågan avgörs slutgiltigt ska ockå EU-ländernas regeringar säga sitt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela