Torsdag 11 Aug
Stockholm

Unga fångar får inte vara utomhus

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Barn och unga som är inlåsta på ungdomshem får aldrig se himlen. Något som är otänkbart på de mest slutna anstalter för vuxna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
LVU

Den som omhändertagits enligt Lagen om vård av unga (LVU) behöver inte ha begått något brott utan det räcker med att man anses vara en fara för sig själv eller sin omgivning.

"Insatserna skall präglas av respekt för den unges människovärde och integritet", står det i lagen.

De grövsta kriminella på Sveriges mest slutna fängelser har laglig rätt att visats utomhus.

Men på ungdomshemmen är de tvångsintagna ungdomarna helt i händerna på personalens goda vilja. Väldigt många barn och unga på ungdomshemmen nekas att vara ute, uppger Sveriges Radio P1:s program Kaliber.

Nora var tvångsomhändertagen på ungdomshemmet Solgården. Hon har hela livet haft problem först hemma och sedan på i de familjehem där hon placerats.

Till slut hamnade hon med hjälp av LVU - lagen om vård av unga - på en låst avdelning för flickor på Ljungbackens ungdomshem utanför Falkenberg.

Röd plupp: ingen utgång

Och hon berättar i programmet att på hennes anstalt bedömdes ungdomarna efter ett "pluppsystem". Röd plupp innebar att man inte fick vistas utomhus.

– Då fick man inte gå ut alls, och den kunde man ha i någon vecka tills de tyckte att man hade skött sig. Då kunde man få börja gå ut i en inhägnad trädgård med två personal när man hade fått blå plupp, och sen minskade de till en personal om det funkade bra. Efter det kunde man få en gul plupp och då kunde man gå ut på korta promenader med personal, berättar Nora för SR.

En låsbar avdelning på ett särskilt ungdomshem har fönster av pansarglas med galler utanpå. Att inte få gå ut innebär alltså samtidigt att man nekas frisk luft.

Nora hade skurit sig i armarna sedan hon var tolv år gammal. Men nu eskalerade det självdestruktiva beteendet – för om hon skar sig tillräckligt djupt fick hon komma ut, till sjukhuset för att sys.

Skar sig

För första gången skär hon sig så djupt i armen att hon behöver akut vård på sjukhus. Hon skär sig efter att ha fått besked om röd plupp och hon gör det för att få komma ut.

– Jag visste ju att om jag skar mig djupt att jag behövde sys så skulle jag få komma ut. Det var första gången jag fick åka in och sys, säger Nora till Kaliber.

Enligt de europeiska fängelsekonventionerna ska en intern ha möjlighet att vistas ute en timme per dag.

Olagligt för vuxna

Men eftersom de ungdomar som är intagna under LVU formellt sett får vård och inte straff gäller inte kriminalvårdslagen på ungdomshem. Där är det upp till personalen att sätta reglerna.

Och av de statliga ungdomshemmens egna dokument framgår att flera ungdomshem inte låter nyanlända elever vistas utomhus alls de första veckorna.

Därefter används ofta utgångsrätten som en belöning eller, vid indragning, en bestraffning. Hade det rört sig om vuxna fångar hade detta alltså varit olagligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.