McDonalds fuskar med ungas löner

McDonalds är Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Men många som siktar på att steka hamburgare i sommar riskerar att få jobba gratis


SVT:s Dokument inifrån visar på söndagskvällen ett skakande reportage inifrån snabbmatskedjan. Som Nyheter24 kunde berätta i torsdags, märker McDonalds om gammal mat och serverar som ny.

Men SVT-dokumentären visar dessutom hur McDonalds blåser unga på deras lön.

Deras granskning visar att att företaget har satt i system att få de unga att arbeta gratis. Efter samtal med omkring 100 anställda har det visat sig att det sker genom tre metoder.

Obetalda raster

Ett av de vanligaste är att arbetsledaren ber den anställde att stämpla ut när det saknas arbetsuppgifter. Men personelen förväntas ändå finnas till hands och stämpla in igen så fort det behövs.

– Vid lågförsäljning vill de att man ska gå på rast. "Stämpla ut och gå och sätt dig i personalrummet och kolla på teve. Vi säger till så fort det blir någonting att göra", säger Riccard Nilsson till SVT.

Ibland ber arbetsledaren den anställde att stämpla ut för dagen trots att arbetsuppgifterna inte är slutförda. Då får man snällt stannat kvar och jobba utan övertidsersättning.

Raderar i tidsrapporteringen

Det förekommer till och med att arbetsledare medvetet går in och ändrar i de anställdas tidrapportering så att till exempel övertiden försvinner.

– När jag fick se personalliggaren kunde jag se att de tog bort timmar på nästan alla på restaurangen, säger Anneli Björk, en av många drabbade, till SVT.

McDonalds personaldirektör, Lotta Björk, menar att hon inte har känt till fifflet.

– Jag kan inte svara på varför det har skett. Att det har skett är illa nog och det får inte gå till på det sättet, säger hon.

Dokumentären McFusk & Co visas i SVT2 20:00 på söndag kväll.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.