McDonalds fuskar med ungas löner

- 16/05/2010, 15:42 -

McDonalds är Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Men många som siktar på att steka hamburgare i sommar riskerar att få jobba gratis

SVT:s Dokument inifrån visar på söndagskvällen ett skakande reportage inifrån snabbmatskedjan. Som Nyheter24 kunde berätta i torsdags, märker McDonalds om gammal mat och serverar som ny.

Men SVT-dokumentären visar dessutom hur McDonalds blåser unga på deras lön.

Deras granskning visar att att företaget har satt i system att få de unga att arbeta gratis. Efter samtal med omkring 100 anställda har det visat sig att det sker genom tre metoder.

Obetalda raster

Ett av de vanligaste är att arbetsledaren ber den anställde att stämpla ut när det saknas arbetsuppgifter. Men personelen förväntas ändå finnas till hands och stämpla in igen så fort det behövs.

– Vid lågförsäljning vill de att man ska gå på rast. "Stämpla ut och gå och sätt dig i personalrummet och kolla på teve. Vi säger till så fort det blir någonting att göra", säger Riccard Nilsson till SVT.

Ibland ber arbetsledaren den anställde att stämpla ut för dagen trots att arbetsuppgifterna inte är slutförda. Då får man snällt stannat kvar och jobba utan övertidsersättning.

Raderar i tidsrapporteringen

Det förekommer till och med att arbetsledare medvetet går in och ändrar i de anställdas tidrapportering så att till exempel övertiden försvinner.

– När jag fick se personalliggaren kunde jag se att de tog bort timmar på nästan alla på restaurangen, säger Anneli Björk, en av många drabbade, till SVT.

McDonalds personaldirektör, Lotta Björk, menar att hon inte har känt till fifflet.

– Jag kan inte svara på varför det har skett. Att det har skett är illa nog och det får inte gå till på det sättet, säger hon.

Dokumentären McFusk & Co visas i SVT2 20:00 på söndag kväll.