Soldaterna medaljerades efter sin insats i Afghanistan.
1 av 2
Soldaterna medaljerades efter sin insats i Afghanistan. - Foto: Niklas Ehlén / CombatCamera / Försvarsmakten / SCANPIX
David Ström kämpar nu emot Försäkringskassan.
2 av 2
David Ström kämpar nu emot Försäkringskassan. - Foto: Niklas Ehlén / CombatCamera / Försvarsmakten / SCANPIX

Bomboffren nekas ersättning av försäkringskassan

Bombattentatet i Afghanisatan skadade soldaterna svårt. Men försäkringskassan tycker att de skulle söka jobb dagen efter de slutat hos försvarsmakten.


FAKTA: soldaternas skador

– David Ström, 30, fick öppna underbensfrakturer, tre krossade ryggkotor, hjärnblödning efter en hjärnskakning samt frakturer på nyckelben och revben.

– Peter Kero, 23, fick två frakturer på benet, krossad fot, dubbla lårbensfrakturer, kompressionsskador i ryggen samt revbensfrakturer.

– Mikael Thorén, 41, drabbades av svåra bäckenfrakturer. Hans bäcken hålls i dag ihop av två 13 centimeter långa skruvar. Han har också en metallplatta inopererad efter ett underarmsbrott

– Robin Hedlund, 24, blev lindrigast skadad. Fyra komprimerade ryggkotor, frakturer på två ryggkotor, bruten näsa och omfattande ansiktsskador. Han har blivit sydd med över 60 stygn i ansiktet.

(källa: www.nsd.se)

LULEÅ. Det har gått sex månader sedan bombattentatet i Afghanistan, som dödade tolken och skadade soldaterna David Ström, Peter Kero, Mikael Thorén och Robin Hedlund svårt.

Men trots att de genomgått ett helvete har de nu fått en ny motståndare - försäkringskassan.

Skadorna (kolla faktarutan) till trots tycker försäkringskassan att det är dags för soldaterna att återgå till deras civila arbete. Tvärt emot vad deras läkare har sagt.

– Läkaren har intygat att jag bör vara sjukskriven för mina skador, men försäkringskassan tycker att jag kan återgå till mitt tidigare yrke som lastbilschaufför, säger Mikael Thorén, till Norrländska Socialdemokraten.

Försvaret har försökt att hjälpa till, men hittills har försäkringskassan gett kalla handen.

– Det känns bittert och jag blir faktiskt förbannad. Här har jag gjort något som är bra och så blir man behandlad på det här sättet. Det är som att försäkringskassan tror att man bluffar, säger Thorén till NSD.

Ingen av soldaterna har fått ersättning för de två första veckorna i Sverige.

För att vara berättigad ersättning är man tvungen att personligen inställa sig hos arbetsförmedlingen, men då vårdades soldaterna på sjukhus.

– Det är ju inte riktigt klokt, säger Peter Kero, till NSD.

Peter Ström, som tilldelats en medalj för sin insats i Afghanistan, sitter fortfarande i rullstol. Han mår något bättre i dag, men benet är fortfarande svårt sargat efter bombattacken.

I dag får han 10 000 av försäkringskassan. Trots att han överklagat försäkringskassan beslut har han blivit nekad ersättning för sina första två veckor i Sverige.

– Jag har en känsla av att samma sekund som jag lämnbar rullstolen vill försäkringskassan att jag börjar arbeta, säger David Ström, till NSD.

 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!