Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Psykpatienter fick se scientologfilm

- 24/05/2010, 08:38 -
Samma kritik som annars ofta riktas mot scientologisekten.
1 av 2

Samma kritik som annars ofta riktas mot scientologisekten.

All Over Press

Scientologernas nya film, Mördande vinst, handlar om psykofarmakaindustrin.
2 av 2

Scientologernas nya film, Mördande vinst, handlar om psykofarmakaindustrin.

När psykiskt sjuka skulle få se på film i kommunens regi fick de veta att psykiatriska diagnoser är trams och mediciner farliga. Filmen var från scientologisekten.

STAFFANSTORP. När det skulle visas film för de psykiskt sjuka på Citypunkten i Staffanstorp valde kommunens personal att sätta på scientologfilmen Mördande vinst, skriver Sydsvenskan

Filmen är producerad av Kommittén för mänskliga rättigheter - KMR - som är en organisation i scientologernas familj.

Filmen sprider scientologikyrkans konspiratoriska uppfattningar om att psykiatrin är hjärntvätt för människor och att medicinerna är farliga för patienter samt enbart syftar till att göra läkemedelsindustrin rikare.

Många psykiskt sköra patienter reagerade starkt.

– Den går ut på att psykiat­rin bygger på en rad påhittade diagnoser på företeelser som egentligen påstås vara uttryck för vanliga variationer i människors känsloliv. Mediciner används främst för att läkare och läkemedelsföretag ska tjäna pengar, säger Lenny Wallin, en av deltagarna, till Sydsvenskan.

Också scientologirörelsen själv anklagas ofta för att utnyttja psykiskt sköra människor och pungslå dem på pengar.

En anklagelse som filmen alltså riktade mot läkemedelsindustrin.

– Filmen var som en lång domedagspredikan med mörka melodislingor i bakgrunden. Efteråt verkade flera må dåligt. Ett par pratade om att sluta med sina mediciner, säger Lenny Wallin till Sydsvenskan.

Staffan Lindahl, samordnare på Citypunkten, påstår att han och övrig personal inte kände till kopplingen till scientologikyrkan.

– Vi i personalen fick tre filmer av vår chef. De hade skickats till kommunhuset. Vi tittade på dem i förväg och tyckte att två som beskrev tidigare förhållanden inom psykiatrisk vård var mindre lämpliga. Den tredje, som är en nutida dokumentär, valde vi att visa, säger han till Sydsvenskan.

– Syftet med visningen var att få ett underlag för en diskussion i gruppen om att man inom vården lägger allt mindre tid människor och i stället använder allt mer mediciner.

Trailer för filmen Mördande vinst (Making a Killing):