Samma kritik som annars ofta riktas mot scientologisekten.
1 av 2
Samma kritik som annars ofta riktas mot scientologisekten. - Foto: All Over Press
Scientologernas nya film, Mördande vinst, handlar om psykofarmakaindustrin.
2 av 2
Scientologernas nya film, Mördande vinst, handlar om psykofarmakaindustrin.

Psykpatienter fick se scientologfilm

När psykiskt sjuka skulle få se på film i kommunens regi fick de veta att psykiatriska diagnoser är trams och mediciner farliga. Filmen var från scientologisekten.


STAFFANSTORP. När det skulle visas film för de psykiskt sjuka på Citypunkten i Staffanstorp valde kommunens personal att sätta på scientologfilmen Mördande vinst, skriver Sydsvenskan

Filmen är producerad av Kommittén för mänskliga rättigheter - KMR - som är en organisation i scientologernas familj.

Filmen sprider scientologikyrkans konspiratoriska uppfattningar om att psykiatrin är hjärntvätt för människor och att medicinerna är farliga för patienter samt enbart syftar till att göra läkemedelsindustrin rikare.

Många psykiskt sköra patienter reagerade starkt.

– Den går ut på att psykiat­rin bygger på en rad påhittade diagnoser på företeelser som egentligen påstås vara uttryck för vanliga variationer i människors känsloliv. Mediciner används främst för att läkare och läkemedelsföretag ska tjäna pengar, säger Lenny Wallin, en av deltagarna, till Sydsvenskan.

Också scientologirörelsen själv anklagas ofta för att utnyttja psykiskt sköra människor och pungslå dem på pengar.

En anklagelse som filmen alltså riktade mot läkemedelsindustrin.

– Filmen var som en lång domedagspredikan med mörka melodislingor i bakgrunden. Efteråt verkade flera må dåligt. Ett par pratade om att sluta med sina mediciner, säger Lenny Wallin till Sydsvenskan.

Staffan Lindahl, samordnare på Citypunkten, påstår att han och övrig personal inte kände till kopplingen till scientologikyrkan.

– Vi i personalen fick tre filmer av vår chef. De hade skickats till kommunhuset. Vi tittade på dem i förväg och tyckte att två som beskrev tidigare förhållanden inom psykiatrisk vård var mindre lämpliga. Den tredje, som är en nutida dokumentär, valde vi att visa, säger han till Sydsvenskan.

– Syftet med visningen var att få ett underlag för en diskussion i gruppen om att man inom vården lägger allt mindre tid människor och i stället använder allt mer mediciner.

Trailer för filmen Mördande vinst (Making a Killing):

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.