Onsdag 18 Maj
Stockholm

Advokat läckte till OG-boss - varnas

Advokaten Uno Aronsson talade bredvid mun om sin klient. Med Original Gangsters Sverigepresident. Nu varnas han av disciplinnämnden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Advokat Uno Aronsson försvarade den man som misstänktes för sprängattentatet mot en TV4-journalist på Södermalm i Stockholm i maj förra året.

Aronssons klient är, som chef för ungdomssektionen 15.7, högt uppsatt i det kriminella nätverket Original Gangsters.

Hans högsta chef: OG:s Sverigepresident, Geofrey Kitutu.- som också figurerar i rättegången mot Aronssons klient. Bland annat i form av ett inspelat telefonsamtal dem emellan.

"En inbjudan" till Kitutu

Men under pågående rättegång inser chefsåklagare Tora Holst och polisen som utrett fallet att advokaten springer ärenden mellan sin klient och Kitutu - trots att klienten var belagd med restriktioner och inte fick ha någon kontakt med omvärlden.

Bland annat har han ringt Kitutu och berättat att klienten nu misstänktes för ytterligare ett grovt brott: nämligen själva sprängningen.

Tidigare hade han bara åtalats för grovt narkotikabrott.

– En inbjudan till Kitutu att inkomma med bevisning för att fria klienten, menar chefsåklagare Tora Holst.

"Ska vi göra fritagning?"

Men det hade i värsta fall kunnat leda till något betydligt mer dramatiskt.

Under häktningsförhandlingen fick Geofrey Kitutu ett sms som lydde: "Ska vi göra fritagning".

Avsändaren: En av hans underhuggare i OG.

Kort därpå meddelas häktningsbeslutet - och då ser poliser på plats hur advokaten går ut och samtalar med Kitutu och en kvinna i cirka tio minuter.

För att markera att de tyckte att det var olämpligt ställde de sig vid bordet intill.

Advokat Uno Aronsson själv menar - i en skrivelse till Advokatsamfundets disciplinnämnd - att han inte visste att OG-bossen Geofrey Kitutu var så betydelsefull för rättegången.

Han hade överhuvud taget inte uppfattat att det inspelade samtalet som spelats upp under häktningsförhandlingen utspelat sig mellan hans klient och Kitutu.

Advokat får straffavgift

– Eftersom Geofrey Kitutu inte gripits och förhållandevis lång tid gått sedan min klients gripande kunde jag inte bedöma huruvida Geofrey Kitutu var misstänkt, menar Aronsson i ett yttrande till Advokatsamfundet.

Men han medger i efterhand att det var obetänksamt att berätta för OG-bossen att hans klient var misstänkt för ytterligare brott.

Advokatsamfundets disciplinämnd väljer att varna Aronsson och ålägger honom en straffavgift på 25 000 kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela