Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dubbelt så många kvinnor brottslingar

- 09/06/2010, 08:53 -
1 av 2

BERTIL ERICSON/Scanpix

2 av 2

Jessica Gow/Scanpix

Nu åtalas en 34-årig kvinna för dubbelmordet i Växjö. Hon är inte ensam. Allt fler kvinnor begår grova våldsbrott.

Just nu är tre svenskor misstänkta för att ha dödat två personer vardera. Utöver den misstänkta Växjömördaren är en 33-årig kvinna i Värnamo misstänkt för att ha dödat sin mamma och ytterligare en kvinna, i Grängesberg står en 48-årig kvinna åtalad för mord och är sedan tidigare dömd för dråp.

Och det stannar ingalunda där. Tankarna går till Sara Svensson, barnflickan i Knutby, till Christine Schürrer i Arboga och till den 35-åriga gangsterkvinna i Luleå, som dömts för att under tortyrliknande former ha misshandlat en 51-årig man.

Västmanlandspolisen blev mycket förvånade när de insåg att misstankarna pekade mot en kvinna i Arbogafallet:

– Det var ett sådant enormt övervåld så visst höjde man på ögonbrynen även som luttrad utredare. Alla har nog fördomar om vad män respektive kvinnor är kapabla till, säger inspektör Anders Pommer, vid polisen i Västerås, till Svenska Dagbladet.

Mellan åtta och tio kvinnor dödar årligen någon i sin närhet. En av tio mördare är kvinna och den andelen har inte ökat sett över tid.

Däremot ökar den totala andelen kvinnliga brottslingar. I mitten av 1970-talet var ungefär var tionde brottsmisstänkt en kvinna. I dag var femte.

Jerzy Sarnecki, professor i allmänkriminologi vid Stockholms universitet, tror att det beror på att kvinnor och män lever alltmer lika.

– Men med tanke på den oändligt stora förändringen av kvinnors livsvillkor under de senaste 50 åren skulle man förvänta sig en större ökning av brottsligheten, säger han till SvD.

Forskaren Jenny Yourstone Cederwalls avhandling visar att morddömda kvinnor oftare än män klassas som allvarligt psykiskt störda. Det är 1,5 gånger vanligare att kvinnliga mördare döms till rättspsykiatrisk vård.

– Det kan finnas en partiskhet i rättsprocessen som är relaterad till kön, säger Jenny Yourstone Cederwall till SvD.

Kammaråklagare Elin Blank, som ledde mordutredningen i Knutby, utesluter inte att barnflickan Sara Svenssons nätt kvinnliga skepnad kan ha påverkat rättens bedömning.

– Omedvetet behandlas kvinnor ofta mildare än män, säger hon till SvD.