Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler elever ska plugga språk

- 14/06/2010, 11:35 -
Regeringen vill att fler grundskoleelever ska läsa främmande språk.

Regeringen vill att fler grundskoleelever ska läsa främmande språk.

STEVE NESIUS/AP/SCANPIX

Utbildningsminister Jan Björklund vill stimulera fler att läsa franska, tyska eller spanska i grundskolan.

Genom att låta språkundervisning ge extrapoäng vid antagningen till gymnasiet vill utbildningsminister Jan Björklund (fp) få fler elever att välja att plugga tyska, franska eller spanska i grundskolan.

– Att läsa fler språk ska löna sig, säger Jan Björklund i ett pressmeddelande.

I grundskolan ska eleverna ha ämnet språkval för att lära sig ett modernt språk utöver engelska - oftast tyska, franska eller spanska. Endast drygt 60 procent av eleverna läser något av dessa språk till slutet av årskurs nio i dag.

Men nu ska betyget för moderna språk få räknas som ett sjuttonde ämne när meritvärdet läggs ihop - utöver de 16 ämnen som är standard.

Även ett G i ämnet språkval lönar sig på så sätt genom att ytterligare tio poäng kan läggas till meritvärdet.

Det hoppas regeringen ska få fler ungdomar att traggla glosor.

– Världen krymper med globaliseringen. Sverige kommer inte att klara den internationella konkurrensen om dagens ungdomar lär sig färre språk än deras föräldrar gjorde, säger Jan Björklund.

Tanken är att de nya reglerna ska gälla för de elever som börjar årskurs 6 i höst och därmed tillämpas i urvalet till gymnasiet första gången inför höstterminen 2014.