Stockholm

Bloggande polis får sparken

Polismannen som bloggade om sin snaskiga vardag i tjänst blir av med sitt jobb. Polisförbundet kritiskt.


Läs mer

TRELLEBORG. På den anonyma bloggen skrev han, under signaturen Farbror Blå, i raljant ton om snaskiga detaljer ur en polismans vardag. "Det ingen annan vågar berätta".

I bloggen berättade han bland annat om en psykiskt sjuk kvinna som han tyckte led av "kåtslag".

När en patrull larmats till en lägenhet där en man begått självmord genom att hänga sig skakade polismannen skakade hand med den döde.

Hej, konstapel X från Grönköpingspolisen! Vad kan jag hjälpa dig med? skrev han.

Kollegorna skrattade, uppgav "Farbror Blå".

Polisen berättade för bloggläsarna också att en manlig kollega "ollat" en polisbil med sitt könsorgan innan ett par kvinnliga kollegor skulle sätta sig och åka i den.

Bloggandet föll inte polisledningen på läppen och nu har rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd beslutat att säga upp mannen.

Även om polisen, som var placerad på utlandstjänst i Sudan, underströk att skrönorna inte var självbiografiska utan skämtsamma anser arbetsgivaren att mannen allvarligt skadat förtroendet för myndigheten.

I sin anmälan till nämnden betecknade Skånepolisen blogginläggen som "särskilt stötande".

Polisförbundet är dock kritiska till avskedandet.

– Vi anser inte att det finns skäl för avsked. Det framförde vi i personalansvarsnämnden, säger Björn Lundberg till Kvällsposten.

Eftersom åklagare inledde en förundersökning som lades ner tycker inte polismännens fackförening att han bör avskedas. Och de menar att också poliser måste omfattas av yttrandefriheten.

– Det är inte bara han som straffas. Hela familjen blir lidande, säger Lundberg till KvP.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.