Tjejer diskriminerades på byggprogrammet i gymnasiet. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.
Tjejer diskriminerades på byggprogrammet i gymnasiet. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. - Foto: Alexander von Sydow / SCANPIX

Bygglärare anmäls för att ha mobbat tjejer

Två tjejer på byggprogrammet anmäler en lärare för diskriminering.


KIRUNA. De två tjejerna på Hjalmar Lundbohmsskolan har anmält en av sina lärare för diskriminering. Under höstterminen fick de till exempel sortera papper till pärmar medan killarna i klassen fick bygga i verkstaden, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– När vi ifrågasatte han varför vi skulle göra det fick vi till svar att tjejer är bättre på sånt än killar. Och att vi skulle ta detta på ett positivt sätt, säger tjejerna i deras anmälan.

Gliringar varvades med renodlad särbehandling i undervisningen.

När de skulle hämta ut vinterskor med sin lärare fanns inga storlekar som passade tjejer. Läraren ska då ha kommenterat att i byggbranschen får man inte ha så små fötter.

Efter den incidenteten tog eleverna kontakt med rektorn Jeanette Björkenvall. Men trots att hon kallade till ett krismöte fortsatte problemen under hela läsåret och till sist tröttnade tjejerna och JO-anmälde läraren.

– Vi har även under hela året fått ta emot spydiga kommentarer om hur mycket fel vi gör och aldrig fått beröm för något jobb, säger de.

Vid Hjalmar Lundbohmsskolan har man inte väntat utan redan försökt ordna en bättre undervisning för flickorna.

– En del är redan gjort när jag har satt höstens schema. Vi har flera byggklasser och jag har kunnat se till att tjejerna inte kommer att ha den här läraren, säger Jeanette Björkenvall till NSD.

Men beroende på JO:s beslut kan ytterligare åtgärder bli aktuella.

– Vi avvaktar utredningen så får vi se om vi får direktiv att göra något ytterligare, säger Jeanette Björkenvall till NSD.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Stort PMS-bråk
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,5 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.