Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bygglärare anmäls för att ha mobbat tjejer

- 15/06/2010, 08:44 -
Tjejer diskriminerades på byggprogrammet i gymnasiet. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

Tjejer diskriminerades på byggprogrammet i gymnasiet. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

Alexander von Sydow / SCANPIX

Två tjejer på byggprogrammet anmäler en lärare för diskriminering.

KIRUNA. De två tjejerna på Hjalmar Lundbohmsskolan har anmält en av sina lärare för diskriminering. Under höstterminen fick de till exempel sortera papper till pärmar medan killarna i klassen fick bygga i verkstaden, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– När vi ifrågasatte han varför vi skulle göra det fick vi till svar att tjejer är bättre på sånt än killar. Och att vi skulle ta detta på ett positivt sätt, säger tjejerna i deras anmälan.

Gliringar varvades med renodlad särbehandling i undervisningen.

När de skulle hämta ut vinterskor med sin lärare fanns inga storlekar som passade tjejer. Läraren ska då ha kommenterat att i byggbranschen får man inte ha så små fötter.

Efter den incidenteten tog eleverna kontakt med rektorn Jeanette Björkenvall. Men trots att hon kallade till ett krismöte fortsatte problemen under hela läsåret och till sist tröttnade tjejerna och JO-anmälde läraren.

– Vi har även under hela året fått ta emot spydiga kommentarer om hur mycket fel vi gör och aldrig fått beröm för något jobb, säger de.

Vid Hjalmar Lundbohmsskolan har man inte väntat utan redan försökt ordna en bättre undervisning för flickorna.

– En del är redan gjort när jag har satt höstens schema. Vi har flera byggklasser och jag har kunnat se till att tjejerna inte kommer att ha den här läraren, säger Jeanette Björkenvall till NSD.

Men beroende på JO:s beslut kan ytterligare åtgärder bli aktuella.

– Vi avvaktar utredningen så får vi se om vi får direktiv att göra något ytterligare, säger Jeanette Björkenvall till NSD.