Midsommar
Den kalla vädret har gjort att svenskarna kommer att behöva kriga för sina midsommargubbar. - Foto: Danny Johnstn/AP/Scanpix

Jordgubbstorka inför midsommar

Det kalla vädret fördröjer jordgubbsskörden. Det kommer att vara hård konkurrens om de åtråvärda gubbarna på torgen inför midsommarafton.


Jordgubbsskörden är ungefär 14 dagar försenad och midsommarhelgen vägrar anpassa sig.

– Det är närmast katastrof. Trösten är att det kommer att vara mycket gott om goda jordgubbar senare i sommar, säger odlaren Mats Olsson på Lönnslätts Bär utanför Malmö, till Borås Tidning.

Odlarna brukar synka sin skörd till midsommarhelgen, men kylan har gjort att gubbarna fortfarande är små och gröna. Magnus Engstedt, trädgårdskonsult på länsstyrelsen i Jönköpings län, åker runt i landet och håller koll på jordgubbssituationen.

– De som vill ha svenska bär på midsommarafton får ställa väckarklockan tidigt och knalla till torget, för de kommer ta slut snabbt, säger han till BT.

Men Engstedt glädjer sig åt att kvalitén och storleken på skörden kommer att förbättras och menar att våra svenska gubbar är värda att vänta på.

– Eftersom vi har kallare nätter här i norr kan de då behålla sitt socker och sin energi, lite likt maratonlöpare. Ju längre norrut, desto sötare gubbar, säger han till BT.

 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!