Öresundsbron har bidragit till att allt fler bor i Skåne men jobbar i Danmark.
Öresundsbron har bidragit till att allt fler bor i Skåne men jobbar i Danmark. - Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Öresundsbron lutar mot Danmark

Tio år efter att bron invigdes får Danmark arbetskraften och skattepengarna medan Malmö har blivit som en förort till Köpenhamn.


ÖRESUND. Pendlingen över bron går åt ett håll. Varje dag pendlar omkring 18 000 människor från Sverige till Danmark, men bara 600 kör i motsatt riktning, enligt SvD.

Detta innebär, med gällande skatteavtal, att folk bosatta i Sverige har betalat cirka 18 miljarder kronor i dansk skatt. Sverige har bara fått tillbaka 4,5 miljarder i kompensation.

Ilmar Reepalu (s), ordförande i kommunstyrelsen i Malmö, skyller på regeringen.

– Det borde vara enkelt att lösa. Men den här regeringen har varit för dålig på att förhandla med danskarna, säger han till SvD

Medan Danmark har fått arbetskraften har allt fler danskar flyttat till Skåne. Men de har behållit sina danska jobb. Den starka danska kronan och de relativt låga levnadskostnaderna i Sverige har gjort lösningen attraktiv.

Men Ilmar Reepalu tror ändå att bron har varit bra för Malmö.

– Bron i sig står där som en fysisk förbindelse, men också som en katalysator som fick oss att tänka om och göra allt som behövdes göras. Den fick en gammal industristad att känna sig som en del i ett större sammanhang, säger han till SvD.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.