- Foto: Juliagruppen

"Internet är redan trasigt"

Telia blockerar Skype av konkurrensskäl och svenska Juliagruppen, som arbetar för ett fritt och öppet internet, menar att det svenska EU-ordförandeskapet sjabblade bort nätverksneutralitet som viktig del i telekompaketet.


INTERNET. När det i höstas blåste upp till politisk storm om EU:s så kallade telekompaketet - som bland annat reglerar telekommarknaderna i den europeiska unionen - valde den svenska regeringen att kompromissa bort ett förslag som skulle ha reglerat nätverksneutralitet.

Det vill säga en princip som garanterar att man inte får blockera sidor som en nätanvändare vill besöka.

Juliagruppen - ett nätverk av personer som jobbar för ett fritt och öppet internet - menar att näringsdepartementet därmed förstörde internet. Näringsdepartementet hänvisade till att marknaden skulle lösa nätverksneutraliteten på egen hand. Men så blev det inte, menar Juliagruppens företrädare Marcin de Kaminski och Christopher Kullenberg på SvD Brännpunkt.

– Vi ser redan i dag hur detta till stor del är en naiv föreställning. Redan i dag bryter Sveriges största telekomoperatör Telia mot dessa principer genom att blockera tillgång till bland annat Skype och olika fildelningsprotokoll i sina 3G-nät, skriver de.

– Skälet är inte att bandbredden "tar slut", som man ofta anger i sådana här sammanhang, utan strikt konkurrensmässiga. Fast åt fel håll. Telia blockerar röstsamtal över internet, exempelvis via Skype, av den enkla anledningen att de inte vill ha konkurrens om inkomsterna.

Samtidigt menar Juliagruppen att Telia gynnar andra sajter, dit de vill leda trafik.

– Från Telias sida har man tidigare ämnat prioritera upp trafik för tjänsten Spotify, som skulle fungera oavsett om den månatliga kvoten data hade överstigits eller inte. På olika vis försöker man alltså styra vad som är bra, dåligt och till och med förbjudet på det internet man erbjuder tillgång till.

Juliagruppen lanserar nu en så kallad Öppenhetsmärkning - tänkt att garantera användarna ett "sjyst internet".

"Internet ska vara internet, och då krävs att det inte beskärs. Om Näringsdepartementet och kommande regeringar vill garantera detta är det av mycket stor vikt att man i samband med implementeringen av telekompaketet också tar ansvar för såväl internet som dess användare. Vill man ha ett helt och fungerande internet är det dags att ta tag i de problem som redan finns och hindra dem från att växa sig större. Internet är tyvärr redan trasigt", skriver de Kaminski och Kullenberg på SvD Brännpunkt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.