Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Internet är redan trasigt"

1 av 1

Juliagruppen

Nyheter | 17/07/2010 11:25

Telia blockerar Skype av konkurrensskäl och svenska Juliagruppen, som arbetar för ett fritt och öppet internet, menar att det svenska EU-ordförandeskapet sjabblade bort nätverksneutralitet som viktig del i telekompaketet.

INTERNET. När det i höstas blåste upp till politisk storm om EU:s så kallade telekompaketet - som bland annat reglerar telekommarknaderna i den europeiska unionen - valde den svenska regeringen att kompromissa bort ett förslag som skulle ha reglerat nätverksneutralitet.

Det vill säga en princip som garanterar att man inte får blockera sidor som en nätanvändare vill besöka.

Juliagruppen - ett nätverk av personer som jobbar för ett fritt och öppet internet - menar att näringsdepartementet därmed förstörde internet. Näringsdepartementet hänvisade till att marknaden skulle lösa nätverksneutraliteten på egen hand. Men så blev det inte, menar Juliagruppens företrädare Marcin de Kaminski och Christopher Kullenberg på SvD Brännpunkt.

– Vi ser redan i dag hur detta till stor del är en naiv föreställning. Redan i dag bryter Sveriges största telekomoperatör Telia mot dessa principer genom att blockera tillgång till bland annat Skype och olika fildelningsprotokoll i sina 3G-nät, skriver de.

– Skälet är inte att bandbredden "tar slut", som man ofta anger i sådana här sammanhang, utan strikt konkurrensmässiga. Fast åt fel håll. Telia blockerar röstsamtal över internet, exempelvis via Skype, av den enkla anledningen att de inte vill ha konkurrens om inkomsterna.

Samtidigt menar Juliagruppen att Telia gynnar andra sajter, dit de vill leda trafik.

– Från Telias sida har man tidigare ämnat prioritera upp trafik för tjänsten Spotify, som skulle fungera oavsett om den månatliga kvoten data hade överstigits eller inte. På olika vis försöker man alltså styra vad som är bra, dåligt och till och med förbjudet på det internet man erbjuder tillgång till.

Juliagruppen lanserar nu en så kallad Öppenhetsmärkning - tänkt att garantera användarna ett "sjyst internet".

"Internet ska vara internet, och då krävs att det inte beskärs. Om Näringsdepartementet och kommande regeringar vill garantera detta är det av mycket stor vikt att man i samband med implementeringen av telekompaketet också tar ansvar för såväl internet som dess användare. Vill man ha ett helt och fungerande internet är det dags att ta tag i de problem som redan finns och hindra dem från att växa sig större. Internet är tyvärr redan trasigt", skriver de Kaminski och Kullenberg på SvD Brännpunkt.