Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pyroman jagas efter elva bränder

Elva anlagda bränder på åtta dagar - nu jagar Gävlepolisen minst en pyroman.
1 av 1

Elva anlagda bränder på åtta dagar - nu jagar Gävlepolisen minst en pyroman.

Pernilla Wahlman/Scanpix

Nyheter | 19/07/2010 09:51

Gävlepolisen jagar minst en mordbrännare efter elva anlagda bränder.

GÄVLE. Inom loppet av åtta dagar har elva anlagda bränder härjat Gävletrakten. Och i lördags morse totalförstördes kryssningbåten Juliana i Gävles inlopp.

– Vi pratade senast i fredags om att vi skulle sätta igång och köra skärgårdstrafik. Det var jag och min son och en kille till som skulle hjälpas åt. Allting var klart. Jag hade skrapat och målat och gått igenom maskinerna. Hon var i toppskick, säger båtens uppgivne ägare, Ingemar Gudmundsson, till Gefle Dagblad.

Passagerarbåten Drottning Silvia, som låg förtöjd alldeles intill, flyttades för att elden inte skulle sprida sig.

Nu samlar polisen styrkorna i jakten på pyromanen.

– Vi ska ta ett samlat grepp och se om vi hittar något samband mellan bränderna, säger brandteknikern Per Ringqvist till Aftonbladet.

Också Hofors, Sandviken och Storvik har den senaste veckan drabbats av bränder som misstänks vara anlagda – i skog, mark och containrar.

Också skogsbolaget Sveaskog har drabbats av tre bränder.

– I stället för en inkomst på 100 000 kronor får vi en utgift på 50 000 för eftersläckning och bortforsling av skadade skog. Att elda upp vältorna är dessutom förenat med en oerhört stor spridningsrisk, säger Elin Larsson, skogsansvarig vid Sveaskog, till Aftonbladet.

I samband med en brand vid Korsåvägen i Storvik rapporterar polisen att en vit Saab 900 har setts lämna platsen innan branden startade, uppger GD.