Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trots cancerlarm kan du sola solarium hos kommunen

1 av 1

Frank Augstein/Scanpix

Nyheter | 19/07/2010 11:30

Kommunala badhallar erbjuder solariebränna - trots cancerlarm.

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar solarier i den högsta cancerriskgruppen. Men ändå kan man på många kommunala badanläggningar fixa solariebrännan.

Den 1 januari i år uppmanade Strålsäkerhetsmyndigheten kommunerna att släcka ned solarierna i sina sim- och sportanläggningar - men få kommuner har lystrat till uppmaningen.

Enligt en kartläggning som Dagens Nyheter gjort av 267 av landets 290 kommuner har cirka 55 procent av kommunerna fortfarande sina solarier i bruk. De ser det i flera fall som en samhällsservice.

– Kommunerna har eget bestämmande. Men det blir ändå fel när man kopplar ihop solarier med friskvård. Jag syftar på exempelvis simhallar, säger Helene Asp, chef för enheten för miljöövervakning vid Strålsäkerhetsmyndigheten, till DN.

Det kommula badhuset Aq-va-kul i Malmö tillhör dock dem som valt att inte förlänga kontraktet med företaget som driver solarier på badhuset.

– Min uppfattning är att de flesta håller på att avveckla verksamheten med solarier. Det finns flera bad i Malmö och vi har diskuterat att man inte ska ha solarier i framtiden. Det känns inte som kommunen ska bedriva det, säger Gordana Vincic, enhetschef på Aq-va-kul till Sydsvenskan.

Men i Lund har man ännu inte läst rapporten från Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Jag har inte sett rapporten och den har inte varit föremål för behandling i nämnden, säger Holger Radner (fp),ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Lund, till Sydsvenskan.