Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

12-åring vådasköt sin farmor till döds

- 20/07/2010, 16:54 -
Fadern förvarade bland annat laddade hagelgevär i sitt vapenskåp. Ett av dessa fick pojken tag i.
1 av 2

Fadern förvarade bland annat laddade hagelgevär i sitt vapenskåp. Ett av dessa fick pojken tag i.

En tragisk familjeolycka inträffade på tisdagsförmiddagen i Alingsås.
2 av 2

En tragisk familjeolycka inträffade på tisdagsförmiddagen i Alingsås.

DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

En tragisk familjeolycka inträffade under tisdagsförmiddagen i ett hus i Alingsåstrakten. Pojken smög ut för att skjuta fåglar då han snubblade och vådasköt sin farmor.

ALINGSÅS. Olyckan inträffade i ett samhälle i Alingsåstrakten under tisdagsförmiddagen.

En 12-årig pojke var under natten mot tisdagen uppe och letade rätt på nycklarna till sin pappas vapenskåp. Han plockade med sig två salongsgevär och ett hagelgevär som han gömde under sin säng.

På tisdagsmorgonen kom pojkens farmor för att passa 12-åringen och hans tre syskon, medan pappan for ut för att fiska.

Skulle skjuta fåglar

När pappan lämnat huset tog pojken fram ett av de laddade gevären för att skjuta fåglar. Enligt polisen i Västra Götaland snubblade 12-åringen sedan på gräsmattan och vådasköt sin farmor som stod i köket inne i huset.

Farmodern, 65, avled senare på platsen.

Hans von Essen, riksjaktsvårdskonsulent på Jägareförbundet, säger till Nyheter24 att den här typen av olyckor är "extremt ovanliga".

– Det låter som en väldigt unik olycka. Att människor vådaskjuts till döds med jaktvapen händer sällan. Att dessutom barn är inblandade har jag nog aldrig hört talas om.

"Vapeninnehavarens ansvar"

Hans von Essen säger vidare att vapenlagarna i Sverige är stränga och att de dessutom skärpts på senare år. Gevär av det här slaget måste förvaras i låsta skåp och nycklarna ska även de placeras på ett betryggande sätt.

– Det ska vara omöjligt för barn att överhuvudtaget få tillgång till den här typen av vapen. Det är tydligt att vapeninnehavaren brustit i sin hantering, säger Hans von Essen till Nyheter24.

Alla anhöriga är underrättade om olyckan och platsen har spärrats av för teknisk undersökning.

Polisen har inlett en förundersökning gällande vållande till annans död.