Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk äventyrare mirakelräddade tre

Fredrik Sträng lyckades rädda gruppen från en säker död.
1 av 1

Fredrik Sträng lyckades rädda gruppen från en säker död.

privat

Nyheter | 21/07/2010 22:00

På 7 750 meters höjd störtade tre bergsklättrare mot en säker död. Stor hjälte blev svenske Fredrik Sträng som räddade livet på dem. – Jag har aldrig sett människor med sån dödsångest, säger Sträng till Aftonbladet.

Fredrik Sträng lyckades sitt mål - att bestiga berget Gasherbrum II i Pakistan. Men det är förmodligen klättringen ner som kommer att fastna i minnet.

Efter 300 meters klättring satte sig Sträng ned för att pusta ut medan hans tre medklättrare - Mr Kim från Sydkorea och sherpa Pasang Lama Sherpa och sherpa Pemba – höll på att fira sig ner.

– Då hörs ett skrik 50 meter längre upp och jag ser sherpa Pemba faller handlöst nedför berget. Och i sitt fall drar han med sig fästena man satt i snön för att fira sig ner med. Han kommer nedstörtandes rakt mot sherpa Pasang Lama. De tumlar in i varandra och faller handlöst och trasslar in sig i repet. Utrustningen flyger hit och dit, säger Fredrik Sträng till Aftonbladet.

Den tredje personen Mr Kim dras även med i fallet och de störtar mot ett stup och en säker död.

Fredrik Sträng tvingas fatta ett blixtsnabbt beslut. Första tanken är att ta sin isyxa och hugga rakt i den störtande gruppen.

– Lår, bröstkorg eller arm är skitsamma. De överlever inte om jag inte gör det. Men sen ser jag det jättestora virrvarret av rep bakom dom. Om jag satsar på det kan jag kanske bromsa fallet.

Han ändrar sig och siktar på repet - och lyckas. Repet bromsar fallet och trettio meter från en avsats stannar gruppen. Mirakelräddningen är ett faktum.

– De stannar på en avsats och det gav mig tid att gå ner och baxa upp dom underifrån. Vi sitter på avsatsen och stirrar på varandra. Flera av dem har dödsångest och skakar av rädsla, säger Fredrik Sträng till Aftonbladet.

Efter den dramatiska händelsen klättrar gruppen ner till baslägret på 5 000 meters höjd. Väl där infann sig dödsångesten.

– De är alla väldigt erfarna klättrare, men jag har aldrig sett dom så skärrade och med den dödsångest de hade. Det är klart att det påverkade mig också, men inte till den grad att jag kommer att lägga av, säger Fredrik Sträng till Aftonbladet.

– Utan Fredrik skulle vi ha dött på berget. Nu är vi vid liv och mycket glada, säger sherpa Pasang Lama till Aftonbladet.

Nästa mål för Fredrik Sträng är Gasherbrum 1 på 8 068 meter.