Lördag 31 Jul
Stockholm

Städfirma utpekas som slavdrivare

Städföretagets hemsida ger ett proffsigt intryck. Man anger bland annat bulgariska ambassaden som referens.
1 av 2
Städföretagets hemsida ger ett proffsigt intryck. Man anger bland annat bulgariska ambassaden som referens. Foto:
Familjen Petkov hävdar att de behandlats som slavar av städföretaget Shalf.
2 av 2
Familjen Petkov hävdar att de behandlats som slavar av städföretaget Shalf. Foto: Norrbottens-Kuriren, Andreas Apell

En invandrarfamilj i Luleå, som kom till Sverige för ett år sedan, uppger att de behandlats som slavar av sin arbetsgivare. Nyheter24 har som enda nyhetsmedium talat med städföretaget Shalf, som bestämt avvisar alla anklagelser: "Vi har inte gjort något fel."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LULEÅ. Ivan och Diana Petkov kom till Sverige från Bulgarien i april 2009. Fyra månader senare kom deras två söner efter.

I Stockholm mötte Ivan och Diana sin nya arbetsgivare: städföretaget Shalf. Stanislav Fedioutchek, delägare i företaget, lovade dem arbete i Luleå och ett kontrakt skrevs på. Enligt överenskommelsen skulle de tjäna fem euro i timmen.

Arbetsgivaren skickade paret till Luleå och betalade flygbiljetten. Dessutom lovade man familjen uppehälle i företagets kontorslokaler. Detta utan kostnad, enligt löfte.

Norrbottens-Kuriren har under den gångna veckan radat upp undersökande artiklar om familjen Petkovs levnadsförhållanden och relationen till städföretaget. Artiklarna har i huvudsak handlat om att makarna Petkov lurades in i ett slavkontrakt och att de aldrig fått någon lön från städföretaget Shalf.

Bostadssituationen ska dessutom vara mardrömslik.

– När vi kom hit såg vi att det var två små källarrum utan möbler. Det fanns bara två soffor och ett kontorsbord så resten har vi fått skaffa på återvinningen, har Diana Petkov berättat för Norrbottens-Kuriren.

– Lägenheten är vidrig, bekräftar Kommunals ombudsman i Norrbotten, Pertti Vainikainen, som just nu undersöker ärendet.

Makarna uppger att de under 15 månader fått lite och ingenting i lön - trots att de jobbat heltid.

– Vi fick lite pengar då och då. Sammanlagt sedan april förra året har vi kanske fått omkring 20 000 kronor. Vi har levt på sjukstöd från Bulgarien, 2 000 kronor i månaden.

Stanislav Fedioutchek är delägare på städföretaget Shalf. När Nyheter24 når honom per telefon tillbakavisar han bestämt samtliga uppgifter som förekommer i Norrbottens-Kurirens artiklar.

– Det är helt absurt, inget stämmer.

Vad är det som inte stämmer?

– De har inte jobbat heltid utan max 25-30 timmar per månad. Delat på två. Det har handlat om en behovsanställning och inte någon heltid. De har fått hyra kontorslokalen helt gratis och dessutom fått hjälp med olika saker av en bekant till oss.

Och lönen?

– De har fått den lön som de ska ha.

Kan du bevisa det?

– Vi har allt underlag som krävs för det, ja.

Du menar alltså att ni inte gjort något fel överhuvudtaget?

– Vi har inte haft möjlighet att betala ut någon lön under de senaste två till tre månaderna. Vi är skyldiga, kanske, 15-16 000 kronor.

Enligt Kommunal har ni sagt till familjen att ni inte kommer betala ut någon lön och att de dessutom måste flytta?

– Det stämmer inte.

Och varför har ni inte betalat?

– Företaget har ekonomiska problem och jag personligen också.

Men ni kommer att betala det som ni är skyldiga?

– Det är vår ambition.

Deras bostadssituation uppges vara mardrömslik. Lägenheten, eller källarrummet, ska vara fuktigt och lukta unket. Och de små fönstren går inte att öppna.

– Det stämmer inte. Det är faktiskt ett av våra finaste kontor.

Både Kommunal och familjen Petkov uppger att de vid otaliga tillfällen försökt komma i kontakt med dig?

– Ingen har varit kontakt med någon hos oss. Jag har på telefonen jämt så det är bara att ringa. Jag har själv försökt komma i kontakt med Kommunal för att reda ut den här saken, men de har inte ringt tillbaka trots att jag lämnat mobilsvar.

Pertti Vainikainen, Kommunals ombudsman, har nu tagit hjälp av kollegor i Stockholm för att få Shalfs ägare till förhandlingsbordet.

– Dyker de inte upp blir det förhandlingsvägran och då tar vi ärendet till domstol, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela