Söndag 16 Jan
Stockholm

Läkare utreds om Johans död

Johan Liljeqvist dog vid ett polisingripande. Utredningen om polisen har lagts ner två gånger. Nu ska åklagaren granska sjukhuspersonalens agerande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÖTEBORG. Överåklagare Johan Lindberg kom fram till att polisen inte gjort något olagligt när Johan Liljeqvist, 24, dog vid ett polisingripande.

Under utredningen om polisen väcktes frågan om hur sjukhuspersonalen agerat.

"Då vi idag på goda grunder kan anta att journalanteckningarna inte korrekt redovisar händelseförloppet på sjukhuset och att ändringar av okänd anledning under hand skett i dessa bör enligt min mening händelserna på sjukhuset utredas ytterligare, dels för att söka klarlägga om vållande kan läggas någon där till last, dels för att närmare undersöka om och i så fall varför och i vilken omfattning journaler ändrats." skriver Lindberg i utredningen.

Målet har nu lämnats över till kammaråklagare James von Reis, som nu går igenom materialet.

- Överåklagaren anser att det ska prövas om brott begåtts inom sjukvården, tydligen handlar det om märkligheter i vissa avseenden på sjukhuset. Jag har tagit mig en första titt på överåklagarens beslut och inser nu att jag måste fördjupa mig ytterligare i materialet, säger han till Göteborgs Posten.

När Johan greps natten den 20 april 2008 lades han på golvet i piketbussen, handfängslad. Under färden upptäckte polisen att hans tillstånd försämrades och han fördes till sjukhus. Sex dagar senare dödförklaras Johan.

Rättsläkaren konstaterade att "dödsfallet har haft ett samband med polisens gripande". Något som även Johans anhöriga är övertygade om.

– Jag vet att de försöker lägga skulden på personalen, men det är bara dimridåer för att skydda polisen, säger Johans mamma Anna Liljeqvist till GP.

Kommentera
Kopiera länk
Dela