En informatör från Försvarsmakten säger att de känsliga uppgifterna kan skapa bekymmer för svensk trupp.
1 av 2
En informatör från Försvarsmakten säger att de känsliga uppgifterna kan skapa bekymmer för svensk trupp. - Foto: Torbjörn F Gustafsson/InfoS/Försvarsmakten
Utrikesminister Carl Bildt.
2 av 2
Utrikesminister Carl Bildt. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

"Jätteläckan kan innebära risker för svenska soldater"

Bland de drygt 90 000 dokument som lagts ut av internetsajten Wikileaks finns en mängd känsliga uppgifter som rör svenska soldater. Natten mot tisdagen gick den svenska Försvarsmakten igenom materialet.


Tre av händelserna om svensk trupp från Wikileaks.

* Svenska trupper som ingår i en konvoj angrips. De besvarar attacken och dödar tre och skadar tre av angriparna. Två svenska soldater såras.

* En svensk konvoj angrips av en självmordsbombare på motorcykel. Motorcykeln kastas bort från det svenska fordonet innan den exploderar. Ingen svensk skadas, men fem afghaner intill dödas.

* Ett svenskt fordon skadas när en mina som sitter fast på en cykel detonerar. Soldaterna klarar sig oskadda.

KÄLLA : AFTONBLADET

91 000 hemliga militära dokument från kriget i Afghanistan har lagts ut på nätsidan Wikileaks. Läckan väcker ilska i Washington, men också kritik av USA:s utrikespolitik.

I materialet framträder en bild av en svensk trupp som utsätts för självmordsattacker, skjuter tillbaka, hittar bomber och röjer minor.

– Vi utesluter inte att det kan riskera säkerheten för vår trupp, säger informatören Torbjörn F Gustafsson, till Aftonbladet.

Försvaret jobbar nu intensivt med att analysera dokumenten.

Utrikesminister Carl Bildt ville på måndagskvällen dock tona ner uppgifterna den information från Wikileaks som rör svenska trupper.

Enligt Bildt, som dock inte det läst det läckta materialet, verkar uppgifterna inte innehålla något som militären inte visste tidigare.

– Det är sensationellt för att det är en läcka, inte för att läckan innehåller några sensationer, sade Carl Bildt efter ett utrikesministermöte i Bryssel.

/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.