Tisdag 29 Nov
Stockholm

Göran Lindberg särbehandlas: "Kommer glida på en räkmacka"

1 av 2
. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
David Larsson tycker att Sveriges kriminalvård, eller "kriminalspa" som han vill kalla det, är alldeles för snäll.
2 av 2
David Larsson tycker att Sveriges kriminalvård, eller "kriminalspa" som han vill kalla det, är alldeles för snäll. Foto: Robert Nordin

Göran Lindberg dömdes på fredagen till sex och ett halvt års fängelse. Författaren och föreläsaren David Larsson, som själv varit yrkeskriminell och suttit inne, menar att den förre polischefen kommer att särbehandlas. Annars skulle han inte överleva.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

David Larsson var yrkeskriminell i tjugo år. 2007 flydde han till Thailand för att undvika "skit i den undre världen". Där levde han i total fattigdom tills han släppte boken Jag är wanted 2009.

Han menar att Göran Lindberg är den sämst anpassade fängelsekunden han kan tänka sig.

– Se det från brottslingens perspektiv. Han är polis, tillhör den andra sidan, och sen spär du på allting med en sån här dom. Det blir extremt. Jag kan inte komma på något värre, säger han till Nyheter24.

Men Göran Lindberg kommer med största sannolikhet aldrig att komma i kontakt med några vanliga intagna. Istället kommer han sitta på en särskild avdelning för sexualbrottslingar.

Men enligt David Larsson är ett brott ett brott.

– Han har begått ett brott och så hamnar han på en sån där avdelning där allting är betydligt bättre... Det borde inte vara nån typ av särbehandling. Oavsett vad man är dömd för borde man sitta på lika villkor, säger han till Nyheter24.

Göran Lindberg och eventuella hotbilder

Men David Larsson erkänner att fängelsemiljön kan vara farlig.

– Det kan vara riktigt brutalt våld och det förekommer hela tiden. Och när det handlar om den här typen av brottslighet – att man är våldtäktsman och pedofil – då klarar man sig inte länge på en vanlig avdelning, säger han till Nyheter24.

Därför är han kluven om hur man ska regera på eventuella hotbilder. Men att den svenska kriminalvården, som han kallar för "kriminalspa", är för snäll råder det inga tvivel om.

– Vart i världen skulle man ha ett fängelse med en riktig niohålsbana? När jag satt inne då hade vi minigolf. Nu har de en riktig bana. Sjukt, säger han.

Läs mer om David Larsson på hans hemsida.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.