Per Wedsmark,chef för bostadsinbrottskommissionen, vid en presskonferens.
Per Wedsmark,chef för bostadsinbrottskommissionen, vid en presskonferens. - Foto: Johan Engman/Scanpix

Kvinnomaffia härjar i Stockholm

Inbrottsligor med kvinnor i toppen slår till mot lägenheter och villor. Väl uppbyggda nätverk och influgna proffstjuvar som klättrar på fasader – "det här är bara toppen på ett isberg".


STOCKHOLM. Bostadsinbrottskommissionen, en specialgrupp i Stockholms län, har under de senaste året utrett inbrottsvågen i Stockholm. Och det rör sig om organiserad brottslighet.

– Som det ser ut nu är det två ligor som står för den absolut största delen av inbrotten, säger Thomas Mileborn, gruppchef på bostadsinbrottskommissionen, till DN.

Det ena nätverket kallas för den latinamerikanska ligan och består av omkring 80 personer. De använder sig av proffsutrustning och hos en kvinna i Söderort hittade man bland annat kommunikationsutrustning, specialiserade ficklampor och utrustning för fasadklättring.

Men det som gör ligorna unika är kanske främst hur de styrs.

– Vi har hittills inte sett en enda man i någon ledande roll. Det är kvinnor som står för planeringen och logistiken, säger Thomas Mileborn till DN.

De flesta tjuvarna kommer från andra länder. De kan inte språket och hittar inte i regionen utan det mesta sköts av de som är högre i hierarkin.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.