Kvinnan anmäler företaget eftersom hon tvingades byta namn till något mindre krångligt.
Kvinnan anmäler företaget eftersom hon tvingades byta namn till något mindre krångligt. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Invandrare tvingades byta namn

När kvinnan fick jobb som telefonförsäljare tvingades hon byta namn till något mindre krångligt. Nu anmäler kvinnan företaget till Diskrimineringsombudsmannen (DO).


MALMÖ. Kvinnan har arbetat på företaget Fyrklövern i sex år. Men när hon anställdes uppmanades hon att använda namnet "Mette Hoff" i stället för sitt riktiga.

Företaget som vänder sig till Danmark tyckte det nya namnet passade bättre.  Kvinnans riktiga namn ansågs för krångligt, tyckte arbetsgivaren, enligt anmälan.

Kvinnan uppger nu att hon förlorat en del av sin identitet och anser sig kränkt och förolämpad.

Men företaget anser att kvinnans version inte stämmer.

— Vi ville göra det lättare för henne att göra sitt jobb. Men det var aldrig något krav från vår sida, säger Göran Westman, marknadschef på Fyrklövern, till Sydsvenskan och fortsätter:

— Hon har förstått det här fel, det är i så fall en rekommendation från vår sida, säger Göran Westman.

Kvinnan anmäler även företaget för lönediskriminering. Andra försäljare har fått lön i danska kronor, medan kvinnan fått samma lön fast i svenska kronor.

— Vi flyttade vårt kontor från Danmark för cirka nio år sen och de som hade lön i danska kronor fick fortsätta med det. Men alla nyanställda har fått lön i svenska kronor, uppger Göran Westman för Sydsvenskan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.