Polisen hittade över 50 kilo cannabis i 28-åringens bagageutrymme.
Polisen hittade över 50 kilo cannabis i 28-åringens bagageutrymme. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Rättegången avslutad: Åklagaren yrkar på sju år

De skulle transportera 51,5 kilo cannabis från Göteborg till Norge. På fredagen avslutades rättegången mot de fyra män som står åtalade för inblandning i härvan.


ARVIKA. Den 13 mars stoppades en norskregistrerad personbil av tulltjänstemän.  I bagageutrymmet låg en väska med 51,5 kilo cannabis.

Tio dagar tidigare hade en man från Nederländerna kontaktat en 25-årig Arvikabo för att han behövde hjälp med en narkotikatransport. Arvikabon fick i uppdrag att organisera transporten.

Vad de inte visste var att att Arvikabons telefon var avlyssnad. Avlyssningarna blev tillsammans med spaningsarbetet det viktigaste bevismaterialet.

– Även om man vidtagit de försiktighetsåtgärder som man vanligtvis ser i sådana här narkotikamål – man använder kodord och nämner inga namn – så kan man konstatera att den här avlyssningen är ovanligt öppen, säger åklagare Stefan Wessberg enligt NWT.

Wessberg yrkar på sju års fängelse.

Men försvaret pekar på svagheter i bevisningen.

Advokat Per Liljekvist, som företräder en norsk 28-åring som skulle föra in narkotikan i Norge, vill helst se ett frikännande. Han menar att 28-åring blev tvingad att utföra transporten genom misshandel och hot.

– I andra hand yrkar jag på en ordentlig, och då menar jag ordentlig, straffrabatt på de här grunderna. Det är inga sju år där inte. Två år max skulle jag säga, säger Liljekvist enligt NWT.

Domen meddelas den 20 Augusti.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!