Det kungliga brudparet har anmälts för mutbrott.
Det kungliga brudparet har anmälts för mutbrott. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX SWEDEN /

Victoria och Daniel anmälda för mutbrott

Till bröllopsresan lånade brudparet affärsmannen Bertil Hults privata plan och lyxyacht. Nu har tre personer anmält Victoria och Daniel för mutbrott.


Som Nyheter24 tidigare rapporterat har det kungliga paret fått utstå kritik för sin lyxiga bröllopsresa. Men nu ska Gunnar Stetler, chef för Riksenheten mot korruption, pröva fallet.

– Anmälningarna handlar om att prinsessan som officiell person inte kan ta emot den här typen av gåva och att det strider mutlagstiftningen, säger Stetler till Expressen.

Även Peter Wolodarski, chef för ledarsidan på Dagens Nyheter, kritiserar brudparet.

– Det är besynnerligt att Sveriges tronföljare låter en svensk miljardär ställa upp med transport och logi under bröllopsresan när samma person genom sitt utbildningsföretag EF kan ha potentiella intressen av gentjänster. Alla som verkar i näringslivet vet ju att kunglig glans ger skjuts åt affärerna, skriver Wolodarski på söndagens ledarsida, enligt Expressen.

Men hovet menar att Bertil Hults är en nära vän.

– Detta var en rent privat resa, en bröllopsgåva från en gammal vän till den kungliga familjen, säger Ulrika Näsholm på hovets informationsavdelning till Expressen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.