Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Victoria och Daniel anmälda för mutbrott

- 09/08/2010, 19:12 -
Det kungliga brudparet har anmälts för mutbrott.

Det kungliga brudparet har anmälts för mutbrott.

Bertil Ericson / SCANPIX SWEDEN /

Till bröllopsresan lånade brudparet affärsmannen Bertil Hults privata plan och lyxyacht. Nu har tre personer anmält Victoria och Daniel för mutbrott.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat har det kungliga paret fått utstå kritik för sin lyxiga bröllopsresa. Men nu ska Gunnar Stetler, chef för Riksenheten mot korruption, pröva fallet.

– Anmälningarna handlar om att prinsessan som officiell person inte kan ta emot den här typen av gåva och att det strider mutlagstiftningen, säger Stetler till Expressen.

Även Peter Wolodarski, chef för ledarsidan på Dagens Nyheter, kritiserar brudparet.

– Det är besynnerligt att Sveriges tronföljare låter en svensk miljardär ställa upp med transport och logi under bröllopsresan när samma person genom sitt utbildningsföretag EF kan ha potentiella intressen av gentjänster. Alla som verkar i näringslivet vet ju att kunglig glans ger skjuts åt affärerna, skriver Wolodarski på söndagens ledarsida, enligt Expressen.

Men hovet menar att Bertil Hults är en nära vän.

– Detta var en rent privat resa, en bröllopsgåva från en gammal vän till den kungliga familjen, säger Ulrika Näsholm på hovets informationsavdelning till Expressen.