Julian Assange misstänkt för våldtäkt.
1 av 3
Julian Assange misstänkt för våldtäkt. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Ska ha våldtagit två kvinnor under sin vistelse i Sverige.
2 av 3
Ska ha våldtagit två kvinnor under sin vistelse i Sverige. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Samtidigt rapporterar Newsweek att Pentagon ska ha fått tillgång till de resterande 15 000 dokumenten.
3 av 3
Samtidigt rapporterar Newsweek att Pentagon ska ha fått tillgång till de resterande 15 000 dokumenten. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Julian Assange inte längre misstänkt

Wikileaksgrundaren var anhållen i sin frånvaro sannoligen misstänkt för våldtäkt på två kvinnor. Men anhållan har hävts och Assange är inte längre misstänkt.


STOCKHOLM. Julian Assange, grundaren av Wikileaks, anhölls tidigare på lördagen i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt på två unga kvinnor.

En anhållan som nu hävts - och Assange är inte längre misstänkt för våldtäkt.

Det är chefsåklagaren Eva Finné som gjort bedömningen att Assange inte längre är misstänkt för våldtäkt och av den anledningen behöver inte australiern längre överlämna sig själv till polismyndigheten.

Däremot ska det fortfarande finnas misstanke om sexuellt ofredande.

– Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, säger chefsåklagare Eva Finné i ett pressmeddelande.

Övergreppen ska ha skett i samband med Assanges vistelse i Sverige, och han ska enligt Expressen ha träffat sina offer genom de uppdrag han åttagit sig i Stockholm.

De två kvinnorna ska känna varandra och enligt uppgifter till Nyheter24 är de unga kristna SSU:are och medlemmar i den kristna socialdemokratiska Broderskapsrörelsen.

– Jag har ingen aning om var han är, därför anhåller jag honom i sin frånvaro, säger jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand till Expressen tidigare i dag.

De unga kvinnorna har själva inte anmält något brott, men deras uppgifter om hans beteende har föranlett polisen att upprätta en egen anmälan.

I ett mail till Aftonbladet dementerar Julian Assange misstankarna. "Självklart är anklagelserna om våldtäkt inte sanna" skriver han till chefredaktör för Aftonbladet Jan Helin.

Utöver dementin skickad till Aftonbladet skrev även Assange på Twitter "Anklagelserna är helt utan grund och är samtidigt väldigt upprörande".

Enligt ett uttalande till AFP från talesmannen för Wikleaks, Kristinn Hfafsson, ska Assange överlämna sig själv till den svenska polisen. Något som inte längre är aktuellt sedan anhållan hävts.

Enligt rapporter till Expressen ska den första våldtäkten ägt rum under natten mellan den 7 och den 8 augusti i en lägenhet på Södermalm i Stockholm, den andra ska ha skett i Enköping.

Wikileaks har samtidigt påbörjat processen för att publicera de resterande 15 000 dokumenten av Afganistanläckan enligt Newsweek.

Pentagon uppger sig förgäves ha försökt få tillgång till dokumenten innan publicering för att minimera de eventuella skada soldater och afghanska uppgiftslämnare som omnämns skulle kunna utsättas för.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!