Justitieminister Beatrice Ask (m) menar att de rödgrönas narkotikapolitik är "flummig".
1 av 4
Justitieminister Beatrice Ask (m) menar att de rödgrönas narkotikapolitik är "flummig". - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Centerledaren Maud Olofsson tycker att Bodström behöver skingra de misstankar som väckts.
2 av 4
Centerledaren Maud Olofsson tycker att Bodström behöver skingra de misstankar som väckts. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Thomas Bodström befinner sig i skottlinjen sedan han vägrat låta drogtesta sig.
3 av 4
Thomas Bodström befinner sig i skottlinjen sedan han vägrat låta drogtesta sig. - Foto: SÖREN ANDERSSON/Scanpix
4 av 4
- Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Nyheter24 utmanar Thomas Bodström på drogtest

När P3 Nyheter uppmanade tidigare justitieministern, Thomas Bodström (s), att ta ett drogtest tackade han först ja och därefter nej - för att han upplevde det som integritetskränkande att kissa inför en sjuksköterska. Nyheter24 har löst problemet och utmanar Bodström att ta en andra chans. Annars skickar vi hans hår på analys.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Måndagens avslöjande om att exministern först gick med på och sedan avböjde att låta sig drogtestas kommer mycket olägligt för den rödgröna oppositionen i allmänhet och socialdemokraterna i synnerhet.

Den moderata justitieministern, Beatrice Ask, hade just anklagat de rödgrönas narkotikapolitik för att vara "flummig".

– Vi har en av världens strängaste syn på narkotika med hårda straff för brotten. Även i opposition har vi drivit samma linje. När nu Beatrice Ask och Maria Larsson påstår att vi är flummiga är det ren och skär populism för att vilseleda väljarna och slippa stå för egna misslyckanden, svarade Bodström, som under sin tid som justitieminister bland annat banat väg för frivilliga drogtester i skolan.

Centerledaren Maud Olofsson uppmanar nu, efter att Bodström avstått P3 Nyheters drogtest, den tidigare justitieministern att låta sig drogtestas.

– Han tackade ju ja till det erbjudandet men han vände på klacken lite senare. Det väcker ju bara en massa misstankar, säger Maud Olofsson till Expressen.

Nu gäller det alltså för Thomas Bodström, som tidigare erkänt att han rökt hasch, att skingra de misstankar som väckts.

Nyheter24 går Thomas Bodström till mötes och erbjuder de rödgrönas justitieministerkandidat att en gång för alla döda ryktet att han använder narkotika.

Nyheter24 erbjuder Thomas Bodström att bekosta ett drogtest - som inte utgörs av ett urinprov - på Karolinska universitetssjukhuset i Solna eller på Maria Beroendecentrum på Södermalm i Stockholm om vi får följa med och publicera resultatet.

Drogtestet kommer att tas i form av ett saliv- eller hårprov.

– Vi har eliminerat det moment som Thomas Bodström upplevde som integritetskränkande när P3 Nyheter bad honom låta drogtesta sig. Thomas behöver inte kissa, säger Nyheter24:s chefredaktör Aaron Israelson.

På Maria beroendecentrum på Söder i Stockholm lovar man göra sitt yttersta för att undvika att exministern upplever att hans integritet kränks.

– Det brukar inte vara något problem eftersom de flesta kommer till oss frivilligt. Men vissa upplever övervakade urinprovtagningar som jobbiga. Och då kan vi erbjuda salivprovtagning, säger Annika Ahlstedt, pressansvarig på Maria Beroendecentrum.

Om Thomas Bodstöm inte vill genomföra ett drogtest under dessa förhållanden kommer Nyheter24 att skicka en hårtuss, som kommer från den tidigare justitieministern, på analys.

– Vi menar att det är oerhört viktigt att den rödgröna oppositionens justitieministerkandidat klargör de frågor som rests efter P3 Nyheters avslöjande innan valet. För en person som så ihärdigt arbetat politiskt för att få andra att drogtesta sig borde det vara en smal sak att göra det själv. Vi hoppas naturligtvis att Thomas Bodström självmant ska gå med på ett drogtest, säger Aaron Israelson, chefredaktör för Nyheter24.

Håret, som tillhör Thomas Bodström, köptes på auktion i Sveriges Radio av Piratbyrån för 10 101 kronor. Auktionsförättare var Kristian Luuk - också ansvarig för att klippa av Thomas Bodströms hårlock. Nyheter24 har lånat hårtussen av Piratbyrån.

Att testa hårstrån för förekomst av narkotika är ett mycket säkert sätt att fastställa drogvanor.

– Om man har intagit exempelvis hasch vid ett enstaka tillfälle syns detta inte, men ett mer regelbundet bruk ger utslag, säger Bo Erlandsson på Drogtest.se till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/