Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vaktmästare nästan vådaskjuten av polis

- 26/08/2010, 12:29 -
Bilden har inget samband med artikeln.

Bilden har inget samband med artikeln.

PSS

Vaktmästaren i polishuset hade änglavakt. Ett vådaskott brann av - centimeter från hans huvud.

KARLSTAD. Vanligtvis står han på sin bänk och jobbar inne på polisstationen i Karlstad. Men när ett vådaskott brann av i huset satt han på samma bänk, skriver Värmlands Folkblad.

– Annars hade nog jag inte varit här idag, sa han när rättegången om vådaskottet påbörjades under onsdagen.

Vaktmästaren hade änglavakt. Och ängeln var hans chef. Själv vill nämligen vaktmästaren ha bänken högt så att han kan stå och jobba. Men chefen vill ha den lågt så att han kan sitta.

Så när vaktmästaren var ute på ett uppdrag i polishuset bestämde sig chefen för att sänka bänken - en kvart innan skottet for genom en gipsvägg och flög bara någon decimeter över vaktmästarens huvud.

– Det var nog tur det, sa chefen vid rättegången i går.

– Det small till och vi dök ner på golvet. Jag trodde först att det var en lampa som exploderat, berättade vaktmästaren.

Men det var i själva verket en kvinnlig polis på andra sidan gipsväggen som råkat avlossa ett vådaskott.

Hon var på väg ut på ett så kallat kompetensprov i skytte då vådaskottet gick av. Ihop med en kollega hade hon pluggat inför den teoretiska delen och hon var nervös.

I kontorslandskapet - som vid tillfället var tomt - plockad hon upp pistolen och gjorde en mantelrörelse, uppger VF. Trots att hon visste att det är otillåtet.

– Det var inte tanken att öva eller ta fram vapnet. Jag måste ha fått hjärnsläpp eller om det var stress, säger hon.

Hon kom på att handlat fel och skulle göra patron ur. Hon berättar att hon först riktat pistolen mot golvet och en yttervägg. Men att hon, när hon skulle dra tillbaks manteln, måste ha vridit sig så att pistolen kom att peka mot vaktmästarnas lokal. Då brann skottet av - och hon vet inte varför.

– Om det är så att den fastnar i kläderna eller om jag tappade greppet och fingret kom emot avtryckaren. Jag har tänkt på det här om och om igen.

Åklagare Håkan Roswall från Riksenheten för polismål yrkade på att polisen döms för framkallande av fara för annan till villkorlig dom och dagsböter för grov oaktsamhet.

Hennes försvarare, advokat, Urban Bjellman, ansåg att polismannen inte varit grovt oaktsam vill att polisen frias. Dom faller om två veckor.