Tisdag 20 Apr
Stockholm

Assange kan anhållas igen

Det tror tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem.
1 av 2
Det tror tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Julian Assange kan snart vara anhållen på nytt.
2 av 2
Julian Assange kan snart vara anhållen på nytt. Foto: Joakim Ståhl / SvD / SCANPIX

Förundersökning om våldtäkt återupptas. Tidigare åklagaren Sven-Erik Alhem tror att Wikileaksgrundaren Julian Assange snart kan anhållas på nytt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Överåklagare Marianne Ny har nu beslutat att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas.

Wikileaks grundare, Julian Assange, anhölls först i sin frånvaro sedan två kvinnor hävdat att Assange under sin Sverigevistelse utsatt dem för sexuella övergrepp.

Därpå hävdes anhållan och brottsmisstankarna om våldtäkt avskrevs. I stället var Assange nu endas misstänkt för sexuellt ofredande i ett fall.

Men nu har rättsväsendet alltså svängt igen.

Överåklagare Marianne Ny har inte bara återupptagit förundersökningen om våldtäkt, utan dessutom beslutat att förundersökningen om ofredande ska utvidgas till att omfatta samtliga händelser i anmälan.

– Vi har gått igenom ärendet och jag anser att det i den första delen finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Det finns också skäl att genomföra fler utredningsåtgärder. I den andra delen gör jag en annan bedömning av rubriceringen, säger överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg.

Ny kommer att vara förundersökningsledare i ärendet och får bistånd i handläggningen av vice chefsåklagare Erika Lejnefors på Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

– Av hänsyn till den fortsatta utredningen och till alla berörda är det inte möjligt att lämna några närmare uppgifter ur förundersökningen, säger Marianne Ny.

Pensionerade överåklagaren Sven-Erik Alhem uttrycker på sin blogg att han är bekymrad över alla märkliga turer, men också att han tror att Assange i vilket ögonblick som helst lär befinna sig bakom galler.

– Undrar vad man tänker ute i världen över alla turer i ärendet. Och vad kommer slutresultatet att bli? Just slutresultatet kommer att bli synnerligen intressant med beaktande av vad som hittills förekommit. Och nu måste utredningen bedrivas synnerligen skyndsamt med beaktande inte minst av att Assange sannolikt omgående kommer att frihetsberövas, skriver Sven-Erik Alhem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela