Men politiker är också vinnare i löneligan.
1 av 4
Men politiker är också vinnare i löneligan. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Värdepappersmäklare tjänar bättre än chefen.
2 av 4
Värdepappersmäklare tjänar bättre än chefen. - Foto: David Karp/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: SCB
4 av 4
- Foto: SCB

Löneligans vinnare: Politiker och pappersmäklare

Värdepappersmäklare, politiker och forskningschefer. De är vinnare i 2009 års lönestatistik. Kolla bildspelet för att se vad ditt drömjobb ger i lön.


Vilket jobb ska man satsa på om man vill ha hög lön? Nyheter24 har samlat förra årets vinnaryrken.

Värdepappersmäklare ska man definitivt bli om man värderar femsiffriga lönekuvert. De tjänar - med en genomsnittlig lön på 86 500 kronor - till och med mer än cheferna.

Utvecklings- och forskningschefer samt högre ämbetsmän och politiker är också vinnare i löneligan. Dessutom ligger också läkarna bra till.

Det är Medlingsinstitutet som låtit Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram listan över vilka jobb som betalar sig bäst. Och sämst.

Djurskötare är löneligans stora förlorare och tillhör den grupp som tjänar minst enligt 2009 års statistik. Den genomsnittliga månadslönen ligger på blott 18 400 kronor.

Inte heller den som driver café, kiosk eller jobbar som restaurangbiträde kan räkna med höga löner. De tillhör alla de lägst betalda yrkesgrupperna.

Att vara vd är dock fortfarande - trots finanskris - en lönsam befattning med en snittlön på 73 700 kronor i månaden.

Gapet mellan dem som tjänar mest och de som tjänar minst är stort. Det går nästan fem djurskötare på en värdepappersmäklare om man jämför lönekuvert.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.