Söndag 16 Maj
Stockholm

Löneligans vinnare: Politiker och pappersmäklare

Men politiker är också vinnare i löneligan.
1 av 4
Men politiker är också vinnare i löneligan. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Värdepappersmäklare tjänar bättre än chefen.
2 av 4
Värdepappersmäklare tjänar bättre än chefen. Foto: David Karp/AP/Scanpix
3 av 4
4 av 4

Värdepappersmäklare, politiker och forskningschefer. De är vinnare i 2009 års lönestatistik. Kolla bildspelet för att se vad ditt drömjobb ger i lön.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vilket jobb ska man satsa på om man vill ha hög lön?? Nyheter24 har samlat förra årets vinnaryrken.

Värdepappersmäklare ska man definitivt bli om man värderar femsiffriga lönekuvert. De tjänar - med en genomsnittlig lön på 86 500 kronor - till och med mer än cheferna.

Utvecklings- och forskningschefer samt högre ämbetsmän och politiker är också vinnare i löneligan. Dessutom ligger också läkarna bra till.

Det är Medlingsinstitutet som låtit Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram listan över vilka jobb som betalar sig bäst. Och sämst.

Djurskötare är löneligans stora förlorare och tillhör den grupp som tjänar minst enligt 2009 års statistik. Den genomsnittliga månadslönen ligger på blott 18 400 kronor.

Inte heller den som driver café, kiosk eller jobbar som restaurangbiträde kan räkna med höga löner. De tillhör alla de lägst betalda yrkesgrupperna.

Att vara vd är dock fortfarande - trots finanskris - en lönsam befattning med en snittlön på 73 700 kronor i månaden.

Gapet mellan dem som tjänar mest och de som tjänar minst är stort. Det går nästan fem djurskötare på en värdepappersmäklare om man jämför lönekuvert.

Kommentera
Kopiera länk
Dela