Nationalsocialistisk front, numer svenskarnas parti, demonstrerar.
Nationalsocialistisk front, numer svenskarnas parti, demonstrerar. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Nazister besökte skola - elever i uppror

Flera elever ska ha tagit illa vid sig när rektorn tillät det nazistiska partiet svenskarnas parti att under tre timmar besöka gymnasiet.


MÖNSTERÅS. Gymnasiet är den första skolan någonsin som släpper in det nazistiska partiet svenskarnas parti - tills för två år sedan nationalsocialistisk front - för att berätta om deras program.

Under tre timmar fick representanter för partiet, som finns med på SÄPO:s lista över samhällshotande brottslighet, berätta om hur invandrare borde skickas ut ur landet, och en elev med judisk påbrå fick höra att hennes släkt borde flytta till Israel.

Skolans rektor förklarar att han följt både Skolverket och kommunens policy om att vem som får komma, oavsett budskap.

– Samtidigt fick våra ungdomar en tydlig bild av hur hemska åsikter det här partiet står för, och det är viktigt, säger Jan Es Johansson till Barometern.

I kommunens policy står det att budskapet ska vara förenligt med skolans värdegrund - tycker ni att ni har följt den policyn?

- Jag har inte rätt att göra den bedömningen. Men vi har hanterat besöket som vi ska och våra elever har fått en tydlig bild av vad partiet står för. Jag kände dock inte till kopplingen med nationalsocialistisk front förut, säger Johansson till Barometern.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!