- Foto: Privat

Konferens ska mota vattenpipan i grind

Allt fler ungdomar röker vattenpipa. Under tisdagen inleds en nationell konferens i Göteborg där rökning av vattenpipa uppmärksammas.


– Ibland så kan man få unna sig lite farliga grejer också. Man lever bara en gång, säger Sofia Björnefors, 20, som röker vattenpipa någon gång i månaden, till Sveriges Radios Ekot.

Trots att läkare och myndigheter gått ut med varning på varning sitter allt fler unga och suger i sig den söta tobaken i vattenpipor. Enligt en rapport från CAN - Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, så många som sex av tio elever i gymnasiet och var tredje elev i nian.

Olika fruktsmaker är ofta favoriter bland ungdomar, som sitter i ring och delar en pipa tillsammans.

Röken drar man in genom ett munstycke och på vägen passerar den en vattenbehållare - vilket kan få många att tänka att den filtreras och blir "ren".

Men enligt världshälsoorganisationen, WHO, kan man som rökare av vattenpipa räkna med att, vid en enda röksession, få i sig rök motsvarande 100 cigaretter.

Detta oroar många som arbetar med förebyggande hälsoarbete. Däribland Per Haglind, stadsläkare i Göteborg.

– Ja, det är jag. Jag möts ju regelbundet av myten, att vattenpipsrökning är ofarligt. I myten ingår också att man tror att bara för att röken passerar ett vattenkar så minskar farligheten, säger Per Haglind till Ekot.

Under tisdagen inleds en nationell konferens i Göteborg som uppmärksammar rökning av vattenpipa. 

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!