- Foto: Lars Pehrson / SCANPIX

CSN polisanmäler studielånsfuskare

Organiserat studiemedelsfusk misstänks.


42 personer har polisanmälts av CSN för att ha försökt fuska till sig studiemedel. Totalt misstänks härvan omfatta 59 personer som ska ha varit inblandad i bedrägeriet för att få ut studiemedel för påstådda studier i Australien.

De 42 polisanmälda personerna sökte studiemedel till samma skola i början av sommaren men när CSN tittade närmare på ansökningarna bekräftade skolan i Australien att ingen av de sökande var antagen till utbildningen.

– Agerandet verkar vara organiserat eftersom de sökt samma skola under samma studietid, säger Håkan Simonsson, chef för enheten för handläggarstöd hos CSN i ett pressmeddelande.

Några pengar betalades dock aldrig ut och de 42 personerna fick avslag. Men pengar har betalats ut i andra tidigare fall som nu misstänks vara kopplade till bedrägeriförsöket.

– Genom den första upptäckten hann vi stoppa felaktiga utbetalningar på 10-12 miljoner kronor. I de senare fallen har vi betalat ut drygt en miljon kronor felaktigt. De pengarna kommer vi nu att kräva tillbaka, säger Håkan Simonsson.

CSN har nu lämnat över ärendet till Norrortspolisen i Stockholm.

CSN
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!