Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Man borde sälja hasch på systemet"

- 24/09/2010, 14:41 -
Birgitta Stenberg sommarpratade i år.

Birgitta Stenberg sommarpratade i år.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Hon uppfann ordet knark och har själv missbrukat amfetamin. Nu sågar 78-åriga författaren Birgitta Stenberg den svenska drogpolicyn.– I Sverige jobbar man för ett narkotikafritt samhälle, men det är ett vansinnigt svårt mål, säger hon.

Författaren Birgitta Stenberg missbrukade amfetamin under 1960-talet. Förra året kom hon ut som drogliberal, nu säger hon att  hasch borde kunna köpas över disk på systembolaget.

– I Sverige jobbar man för ett narkotikafritt samhälle, men det är ett vansinnigt svårt mål. Det går inte. Det skulle vara lägre straff för innehav och gratis sprutor. Det går ändå inte att stoppa. Jag tycker också att man borde sälja hasch på systemet och apoteket, säger hon till Göteborgs Posten.

Nu, 78 år gammal, använder hon inte droger. Men hon spår att Sverige, precis som Holland och Kalifornien i USA, kommer att luckra upp lagarna kring knark.

– Jag tycker att Sverige borde gå samma väg. Det är absurt att tro att vi kan ha ett narkotikafritt samhälle, folk har alltid använt narkotika. Från flugsvamp, som vikingarna använde, och framåt, säger hon till GP.

Ser du inga faror med det?

– Jo, det är klart, men det finns ju faror med alkohol också. Var tredje vecka slås en kvinna ihjäl av sin man eller sambo.