Lördag 24 Sep
Stockholm

Svensk barnporrcensur på nätet blev jättefiasko

Det svenska barnporrfiltret på nätet gör ingen nytta alls.
1 av 2
Det svenska barnporrfiltret på nätet gör ingen nytta alls. Foto: Scanpix
2 av 2

En tysk arbetsgrupp mot censur har analyserat Sveriges och Danmarks svarta listor över barnporrsajter. Och funnit att kampen mot pedofila förövare på internet är ett totalt fiasko.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Den tyska arbetsgruppen mot censur - AK Zensur - har analyserat de nordiska ländernas barnporrfilter på nätet. Och funnit att de inte fungerar.

Bland de sajter som svartlistats för att de uppges sprida barnporr finns ett stort antal sajter som överhuvud taget inte har något med barnporr att göra.

* Av 167 svartlistade sajter innehöll bara tre barnporrmaterial.

* Två av dem har varit uppförda på olika svartlistor sedan 2008 - utan att myndigheterna försökt ta ner sajterna från nätet.

* Samtliga tre plockades ner av servervärdarna inom några timmar eller minuter efter att de fått en skriftlig propå via mejl.

Ändå hävdas det från officiellt håll att blockering är ett effektivt vapen i kampen mot barnporr på nätet. Länder som  Sverige, Storbritannien och Danmark har tillämpat metoden i flera år.

Men AK Zensurs utredning - som genomförts i samarbete med en rad europeiska medborgarrättsorganisationer - är inte nådig i sin utvärdering:

"Internetblockering bekämpar inte övergrepp. I praktiken är den bara ägnad att dölja politikens och polisens misslyckanden. Webbsidor kan ligga kvar på blockeringslistor i åratal utan att de raderats trots att de skulle kunna raderas lätt och snabbt", skriver AK Zensur.

– Resultatet är ett slag i ansiktet på rättsvårdande myndigheter. Av 167 listade sajter innehöll bara tre material som kan klassas som barnpornografiskt, säger Alvar Freude på AK Zensur.

– Två av dessa sidor har varit blockerade i Danmark sedan 2008 och de är, eller var åtminstone, blockerade i Sverige, Norge och Finland också. Dessa sajter var således kända i minst två år i åtskilliga länder och uppenbarligen gjorde polisen ingenting för att försöka få bort det olagliga innehållet, säger Freude.

Ladda ner hela rapporten här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.