Måndag 6 Dec
Stockholm

Här är piraträttegångens rollista - vem är vem?

Johanna Nylander reder ut vem som är vem i rättegången mot The Pirate Bay.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Johanna Nylander

Johanna Nylander, 24, är en flitig debattör och skribent med huvudsaklig inriktning på IT-frågor. Hon har också precis släppt en bok om folkhälsa - Är det så farligt?

STOCKHOLM. Rättegången mot fildelningsnätverket The Pirate Bay återupptogs halv tio på fredagsmorgonen i Svea hovrätt.

Det har hänt en del sedan det senast begav sig - när piraterna stod inför rätta i Stockholms tingsrätt 2009.

Så här kommer en genomgång av personerna det handlar om den här gången.

Peter Sunde - Brokep

Anklagas för att som pressansvarig vara delaktig i driften av sajten.

Kom ut som miljöpartist efter förra rättegången, men är norsk medborgare och bor numera i Tyskland.

Hans bolag har tagit emot pengar som åklagaren kopplar till Pirate Bay. Sunde menar själv att han inte har haft något ansvar för sajten eller svarat för organisationen på något sätt.

Sunde driver numera tjänsten Flattr som är ett mikrobetalningssystem på nätet. Han har genom sin raka framtoning i medias ögon blivit "den sjysta killen" bland de fyra dömda, något som förstärkts av att han gärna berättar att han är vegetarian, och att han ogillar sverigedemokraterna starkt.

Försvaras av Peter Althin.

Fredrik Neij - Tiamo

Killen som gått från att under förra året försova sig och missa presskonferenser till att gifta sig och bli pappa. Numera är Fredrik Neij mer eller mindre bosatt i Thailand.

Har jobbat för Carl Lundström och var, enligt åklagaren, länken till pengarna. Har drivit ett antal bolag, brinner för tekniken och har fått skit för att vara en strulig, men annars väldigt vanlig kille.

Försvaras av Fredrik Nilsson.

Gottfrid Svartholm Warg - Anakata

Den enda som inte har dykt upp på rättegången än. Påstås ligga på ett sjukhus i Kambodja dit hans mamma enligt uppgift ska vara på väg för att ta hand om honom.

Anakata är även åtalad för innehav av olagliga substanser och har beskrivits som programmeringshjärnan bakom systemet för Piratebay. Är yngst i gänget, men har redan hunnit med att vara aktiv i Liberala partiet och nyliberala nätverket Frihetsfronten.

Ogillar regler och staten och visar lika lite respekt för båda två. Är han sjuk? Är han i Kambodja? Och framför allt, har han kvar sitt skägg?

Försvaras av Ola Salomonsson.

Carl Lundström

Knäckebrödsmiljonären med bakgrund i Bevara-Sverige-Svenskt-rörelsen. Är uttalad nationalist, men har gjort avbön för rasismen.

Har lett Rix Telecom och varit arbetsgivare till Fredrik Neij en gång i tiden. Är den ende som sitter på någon form av fasta ekonomiska tillgångar i gänget.

Blev precis upptaxerad ordentligt för en fastighet utomlands.

Försvaras av Per E Samuelson.

Daniel Oded

Beskrivs ibland som den israeliske affärsmannen och den femte Pirate Bay-mannen. Men få har hört talas om honom.

Har stått bakom företaget Random Media, som sägs ha ansvarat för annonser och en del av pengarna kring Pirate Bay.

Dök inte upp i tingsrätten, kommer han ge sin syn på pengarna i hovrätten?

Pär Strömbäck

Talesperson för dataspelsbranschen. Är inte involverad i rättegången, men tar debatterna utanför. Har en lättare framtoning än Henrik Pontén, som fått det tufft efter att ha varit Antipiratbyråns ansikte utåt i flera år.

Strömbäck kan å andra sidan sin World of Warcraft och är redaktör för sajten Netopia.

Har gått ut och deklarerat piratrörelsens död och lär fortsätta försöka spinna media åt sitt håll under hela rättegången.

Monique Wadsted

Advokat på byrån MAQS och representerar en rad film och skivbolag. Är MPAA:s (de stora amerikanska filmbolagens samarbetesorganisation) röst i Sverige. Hör till de skarpaste advokaterna i rättegången, och en av de få man kunde stöta på under Almedalsveckan i somras.

Argumenterar ideologiskt och har vänner i maktens korridorer.

Andra personer kring rättegången är åklagaren Håkan Roswall, som kritiserats för bristande teknisk kompetens och advokat Peter Danowsky som representerar IFPI.

Skrivet av: Johanna Nylander

Kommentera
Kopiera länk
Dela