Knäckebrödsmiljonären skyller på alla andra

På fredagsförmiddagen fortsatte förhandlingarna i Pirate Bay-målet i Svea hovrätt. Johanna Nylander rapporterar för Nyheter24.


STOCKHOLM. Under fredagens förhandlingar i Pirate Bay-målet fördes knäckebrödsmiljonären Carl Lundströms talan av advokat Per E Samuelsson i hovrätten.

Försvararen gjorde allt för att skylla över allt ansvar på alla andra inblandade. Samuelsson pekade på att Lundströms namn inte finns med på alla kontrakt.

I samband med den första rättegången i tingsrätten gjorde Lundström avbön från några av sina mest högerextrema åsikter, men har en bakgrund i Bevara Sverige Svenskt-rörelsen.

Som ung dömdes han för misshandel efter att ha utdelat sparkar och slag under ett bråk med rasistiska och nynazistiska förtecken.

Hade det skett i dag hade han troligen fällts för hatbrott.

Lundström är fortfarande emot invandring, har stöttat Nationaldemokraterna ekonomiskt, var under en tid engagerad i nationalistiska Framstegspartiet och försökte senast 2005 att kuppa Skattebetalarnas förening tillsammans med sverigedemokraterna.

Knäckebrödsmiljonärens politiska åsikter är inte det enda som gör honom speciell i målet, utan han är också den enda som har någon form av kapital.

Hans företag har gått bra, och även om han nyligen blev rejält upptaxerad anses han vara den av de fyra åtalade som skulle kunna betala sina böter.

Att han har pengar har gjort honom till ett legitimt mål för åklagarsidan, även om det fortfarande är tveksamt om han verkligen har haft någonting med driften av själva Pirate Bay att göra.

Kanske är Lundström dömd på förhand. Han har otrevliga åsikter och en tjock plånbok.

Klart är att han även i hovrätten gjorde allt för att skylla över skulden på de andra.

Advokaten visade på fredagen upp kontrakt mellan de andra tre åtalade och den israeliske affärsmannen Daniel Oded som bevis på att Lundström inte hade någonting att göra med Pirate Bays verksamhet.

Skrivet av: Johanna Nylander

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.