Knäckebrödsmiljonären skyller på alla andra

På fredagsförmiddagen fortsatte förhandlingarna i Pirate Bay-målet i Svea hovrätt. Johanna Nylander rapporterar för Nyheter24.


STOCKHOLM. Under fredagens förhandlingar i Pirate Bay-målet fördes knäckebrödsmiljonären Carl Lundströms talan av advokat Per E Samuelsson i hovrätten.

Försvararen gjorde allt för att skylla över allt ansvar på alla andra inblandade. Samuelsson pekade på att Lundströms namn inte finns med på alla kontrakt.

I samband med den första rättegången i tingsrätten gjorde Lundström avbön från några av sina mest högerextrema åsikter, men har en bakgrund i Bevara Sverige Svenskt-rörelsen.

Som ung dömdes han för misshandel efter att ha utdelat sparkar och slag under ett bråk med rasistiska och nynazistiska förtecken.

Hade det skett i dag hade han troligen fällts för hatbrott.

Lundström är fortfarande emot invandring, har stöttat Nationaldemokraterna ekonomiskt, var under en tid engagerad i nationalistiska Framstegspartiet och försökte senast 2005 att kuppa Skattebetalarnas förening tillsammans med sverigedemokraterna.

Knäckebrödsmiljonärens politiska åsikter är inte det enda som gör honom speciell i målet, utan han är också den enda som har någon form av kapital.

Hans företag har gått bra, och även om han nyligen blev rejält upptaxerad anses han vara den av de fyra åtalade som skulle kunna betala sina böter.

Att han har pengar har gjort honom till ett legitimt mål för åklagarsidan, även om det fortfarande är tveksamt om han verkligen har haft någonting med driften av själva Pirate Bay att göra.

Kanske är Lundström dömd på förhand. Han har otrevliga åsikter och en tjock plånbok.

Klart är att han även i hovrätten gjorde allt för att skylla över skulden på de andra.

Advokaten visade på fredagen upp kontrakt mellan de andra tre åtalade och den israeliske affärsmannen Daniel Oded som bevis på att Lundström inte hade någonting att göra med Pirate Bays verksamhet.

Skrivet av: Johanna Nylander

/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

USA: Senatorn Dianne Feinstein död

Amerikansk inflation bromsar in

Inflationen i USA enligt det så kallade PCE-måttet – det som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) föredrar att använda när de beslutar om styrräntan – steg med 0,1 procent i augusti jämfört med föregående månad. Det är den lägsta siffran sedan slutet av 2020 och ses som ett tecken att räntehöjningarna av amerikanska Federal Reserve nu har fått ytterligare effekt.

Då får du ALDRIG handla på Systembolaget – regeln många missar

De allra flesta, för att inte säga alla, vet att man måste vara 20 år för att få handla på Systembolaget. Men hade du koll på att det finns ytterligare två regler att följa för att få köpa vin, sprit och öl?

Norsk polis: Foxtrot-nätverket i sex regioner

Den norska rikskriminalpolisen Kripos säger att man registrerat "aktiviteter från personer anslutna till nätverket Foxtrot" i sex polisdistrikt i landet, rapporterar NRK.

Henrik Alsterdal om kaoset i TV4:s Efter fem – hände i direktsändning: “Kissnödiga”

1 timme sedan
För Nyheter24 berättar Efter fem-profilen Henrik Alsterdal om ett visst inslag i TV4-programmet, som är extra minnesvärt. Han och kollegan Tilde de Paula Eby testade på en viss aktivitet i studion, något som blev minst sagt kaosartat.

Tysk mångmiljardorder till NKT

1 timme sedan
Kraftkabelföretaget NKT med tillverkning på Verkö i Karlskrona har tagit hem en order värd motsvarande cirka 40 miljarder svenska kronor. Det handlar om fem land- och havsbaserade kraftkabelprojekt i Tyskland, som förväntas tas i drift mellan 2029 och 2034. Projekten, som drivs av företaget 50Hertz, är ett led i den tyska övergången till förnybar energi.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.