Piratvittnet dök inte upp

Den hemlighetsfulle israeliske piraten - som kallats den femte Pirate Bay-mannen - var kallad som vittne till rättegången i Svea hovrätt. Men dök inte upp.


STOCKHOLM. Daniel Oded är Pirate Bay-rättegångens stora doldis och syndabock.

Han har kallats för ”den israeliske affärsmannen” och den femte Pirate Bay-mannen. Han som inte åtalades tillsammans med de fyra andra.

Oded står bakom annonsföretaget Random Media som i tidigt skede kontaktade Pirate Bay för att sälja annonser på sajten.

Hur turerna kring Daniel Oded har varit är oklart.

Han hördes inte i tingsrätten, och dök inte upp till rättegången i dag trots att han var kallad som vittne av Carl Lundströms försvar.

Enligt de dokument som visats upp är det han som ska ha tagit hand om pengar, ekonomi och annonsering och också lejonparten av vinsten.

Om det nu har funnits några större pengar att hämta ut.

I åtalet finns inga stora transaktioner mellan de inblandade att visa upp, och inga skattebrott eller andra ekonomiska brott har prövats i samband med fallet.

I stället för vittnesförhör med Daniel Oded lyfte advokat Per E Samuelsson -Lundströms försvarare - upp ett förmodat uttalande med Daniel Oded från tidningen Realtid där det hävdas ”att han är den som förvaltar inkomsterna åt Pirate Bay”.

Vidare i artikeln hävdas det att Odeds företag Random Media är navet för sajtens inkomster, skatteparadisöar och driften av serverhallen PRQ.

Vad som tangerar på sanningen eller bara är spekulationer är svårt att uttyda när det gäller Oded. Han är en person som figurerar lite här och var, men som i princip är omöjlig att få tag på och troligen har egna goda skäl för att inte dyka upp i en svensk hovrätt - ens som vittne.

Daniel Oded är sedan 2007 chef för VentivMedia Investment Group, ett bolag baserat i Schweiz som sägs syssla med internetmarknadsföring och investeringar på nätet.

/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Pirate Bay köpte servrarna svart
Pirate Bay-grundarna köpte sina datorer svart - av knäckebrödsmiljonären Carl Lundström. Och Hollywoodadvokaten Monique Wadsted vet inte vad en adress på internet är. Johanna Nylander rapporterar från rättegången mot The Pirate Bay.
Pirate Bay: Servrarna kan ha stått utanför Sverige
Dramatisk vändning i Pirate Bay-målet. Nyheter24:s expertkommentator Johanna Nylander rapporterar direkt från Svea hovrätt.
Gottfrid fortfarande försvunnen i Kambodja
Gottfrid Svartholm Warg är en av de huvudåtalade i Pirate Bay-målet. Men saknad under förhandlingarna i Svea hovrätt.
Knäckebrödsmiljonären skyller på alla andra
På fredagsförmiddagen fortsatte förhandlingarna i Pirate Bay-målet i Svea hovrätt. Johanna Nylander rapporterar för Nyheter24.
Senaste nytt

Polisen i Sölvesborg rapporterar om trafikolycka

Oskarshamn: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Personbil och vilt i olycka, E22.", skriver polisen på sin hemsida.

Hemtjänst dröjde med larm – vårdtagare dog

Hemtjänsten i Lunds kommun dröjde med att larma om hjälp i åtta timmar när en vårdtagare inte gick att "väcka" på morgonen. Vårdtagaren hade drabbats av en stroke och dog några dygn senare på sjukhus, rapporterar Sydsvenskan.

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

1 timme sedan
"Skadad man, Kristianstad.", skriver polisen på sin hemsida.

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

2 timmar sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

2 timmar sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.