Anhöriginvandring från Somalia stoppas

- 06/10/2010, 10:22 -

"Jag tycker att man får skämmas som svensk."

Migrationsverket har börjat tillämpa en ny praxis som innebär att anhöriginvandring från Somalia i princip stoppas helt.

Det innebär att ett stort antal barn som finns kvar i Somalia inte får återförenas med sina föräldrar som fått uppehållstillstånd i Sverige. Detta trots att Sverige undertecknat konventioner om att alla familjer som splittras i krig har rätt att återförenas.

Röda Korset slår nu larm om Migrationsverkets nya praxis, som de menar förstör integrationsmöjligheterna i Sverige.

- De mammor och pappor som har kvar sina barn någonstans och som inte får komma hit, de kommer aldrig att kunna integreras i Sverige, eller att fungera på ett vettigt sätt, de är ju jättetrasiga som människor, säger Erik Ahltorp på Röda Korset till Sveriges Radios Ekot.

Situationen har uppstått i och med att anhöriginvandring utan pass har omöjliggjorts samtidigt som Sverige, sedan 1991, inte accepterar några som helst somaliska pass. Därmed är det omöjligt för anhöriga från Somalia att få uppehållstillstånd i Sverige.

- Jag tycker att man får skämmas som svensk, att vi har en sådan rigid flyktingpolitik och att det blir värre och värre, säger Erik Ahltorp till Ekot.